Potřebujete poradit?

+420 774 658 832 (9–15h)

Nákupní košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

CZK / EUR

Zrnková káva Kostarika Tarazzu - 100% Arabica

  • Základní množství 250 g
  • Země původu Kostarika
  • Minimální trvanlivost 31/01/2022

175 Kč

250 g

ks

skladem Kdy zboží obdržím?

Popis
  • Stupeň pražení: CITY - střední
  • Technologie zpracování: Mokrá
  • Chuť: Mléčná čkoláda, oříšky, karamel a lehce citrusová
  • Kyselost: Mírná, lehce cítit v chuti
  • Vůně: Jemná, sladká, čokoládová s medovými tóny

Kostarika je vůbec první zemí Střední Ameriky, kde začaly pěstovat kávovníky a taky mají před svými kolegy obrovský náskok. V zemi najdeme přes 400 milionů kávovníků, ale ani jeden není Robusta. U Kostariky si můžete být jistí, že pijete prvotřídní Arabiku, s jemnými sladkými tóny čokolády a oříšky. V téhle kávě se totiž mísí horké klima, horský vítr, vyhaslé vulkány, jemná péče místních obyvatel a historie psaná již od roku 1779.

PODVOD, KTERÝ OBJEVIL KOSTARIKU

První kávovníky byly do země přiveženy již v roce 1779 a to přímo z jejich africké domoviny - Etiopie. Kostarika je navíc vůbec jako první středoamerická země, která začala vyvážet kávu společně s banány a dodnes jsou především tyto dvě komodity hlavním tahounem kostarického hospodářství. Jen vývoz kávy tu produkuje až 25% veškerých výnosů

V roce 1832 začíná Kostarika vyvážet svou kávu do Chile, které ji pak rozváží do celého světa. Ale má to malý háček. I kostarickou kávu vydávají Chilané za svou a kostarický název strhávají a mění za svůj. Tak jim to prochází celý rok než se do Chile vydávají Britové, aby poznali výrobu tak lahodné kávy. V Chile tak museli prozradit skutečného výrobce, Velká Británie začala do kostarického kávového průmyslu značně investovat a až do druhé světové války byly výhradním odběratelem

Káva na Kostarice dopomhla k výraznému zlepšení života tamních obyvatel. To se projevilo nejen ve zdokonalení dopravní infrastruktury, ale hlavní město San José bylo po New Yorku, Paříži a Londýně čtvrté  město s elektrickým osvětlením. V roce 1821 vyhlašuje Kostarika nezávislost na Španělsku a nově sestavená vláda uvědomující si bohatství, které se v červených plodech skrývá, nabízí bezplatně půdu každému, kdo se zaváže kávu pěstovat pro vývoz. Je zasazeno na 17 000 kávovníků a exportuje se kolem 100 kg kávy ročně. Ve 20. století však rozmach Kostariky pozastavila ekonomická krize, ale vláda opět pomáhá tisícům farmářům k udržení jejich plantáží a zakládá kávové sdružení, které dnes nese název Institut kostarické kávy (ICAFE). Od druhé světové války rostla poptávka po kostarické kávě a v 80. letech 20. století se dokonce zdvojnásobil výnos. Pěstitelé se tak rozhodují pro radikální krok, veškeré kávoníky Robusta se v zemi přestávají pěstovat a dnes na ně narazíme jen sporadicky u domů postarších farmářů, kteří je využívají pro svou spotřebu. Tímto krokem si Kostarika upevňuje své postavení na mezinárodním trhu a dnes je součástí mnoha mezinárodních sdružení včetně Fair Trade a ačkoliv vývozem se nemůže rovnat jihoamerickým gigantům, kvalitou je tomu právě naopak.

JAK KÁVA URČILA ŠKOLNÍ PRÁZDNINY

Sběr kávy probíhá v Kostarice buď od října do prosince nebo od prosince do února a doba sběru závisí na několika faktorech. Dříve se sběru kávy účastnili celé kostarické rodiny s dětmi školou povinnými (nutno dodat, že v Kostarice je na vzdělání kladen důraz a věnujeme mu až 30% ze svého rozpočtu), které tak zanedbávaly kvůli sběru své povinnosti. Vláda chtěla vyhovět svým obyvatelům a školní prázniny jsou dnes oficiálně stanoveny od prosince do února. Samotní Kostaričané však na tak vysokou poptávku nestačili, začínali se najímat i sběrači ze sousedních států, především z Nikaraguy a Panamy, kteří téměř vytlačili tamní obyvatele a ti tak volno svých potomků využívají k rekreaci

Sběr kávy začíná již v ranních hodinách, sběrači mají kolem pasu kyblík mající přesně 13 kilogramů a nazývá se cajuela. Do nich vkládají červené, uzrálé třešně. Směna většinou končí po 8 hodinách a za jeden den takto naplněný kbelík dostávají sběrači 2 4 USD, naplnit ho jim trvá přibližně 40 minut

Po sběru přichází na řadu zpracování, které na Kostarice probíhá výhradně mokrým způsobem. Nejdříve se plody zbaví pomocí drtících lisů dužiny a poté se promývají. U promývání se třídí kvalitní plody od těch nevhodných a přibližně 8 hodin se v kádích fermentují. Poté se plody rozloží na slunci na lehátkách a dva týdny se suší. Aby se zrna nezapařili jsou neustále prohazována hráběmi. Následně se vloží do jutových pytlů a další půl rok čekají na vývoz. Tím ztratí až 90% své vlhkosti. V Kostarice je nyní 8 regionů, kde se káva pěstuje a v celkovém měřítku zabírá Kostarika 1,8% světové produkce kávy.

PROFIL KÁVY KOSTARIKA TARAZZU

Naše káva dostala pojmenování po oblasti, kde byla vypěstována. Tarazzu se nachází přibližně hodinu cesty od hlavního města San José a je proslulá svou kvalitou. Téměř 35% veškeré kostarické produkce pochází právě z Tarazzu. Tato oblast dokáže uspokojit nejen kvalitu, ale i kvantitu a zároveň si rok co rok udržovat stále stejnou jakost. Kávovníky jsou zde pěstovány ve vysokých nadmořských výškách, kolem 1 600 m n. m. a káva je čistá, svěží s jemnými nasládlými a ovocnými tóny.

Kostarická káva je znamením vyváženosti, jemnosti a sladké chuti, a tak je oblíbená především mezi ženami. Má jemnou čokoládovou, karamelovou chuť, kterou doplňují tóny ovoce a citrusů. Kyselost je cítit, ale příjemně doplňuje chuťový profil této kávy. První doušek nám může přijít lehce kořeněný, pak se ale rozplyne a přicházejí jen vyvážené tóny. Naše káva je vhodná k přípravě Espressa, má plně tělo s hustou cremou. Vůně je příjemná, jemně nasládlá a může nám připomínat mléčnou čokoládu nebo lískové oříšky.

 

Svět bylin
DRUHY CBD OLEJŮ

DRUHY CBD OLEJŮ

Víte, co znamená Full spectrum, broad spectrum nebo izolát? Na následujících řádcích najdete odpověď.

Číst více
Nový doplněk stravy pro lepší imunitu

Nový doplněk stravy pro lepší imunitu

Novinek není nikdy dost! A my přicházíme rovnou s celým novým produktem přímo z naší dílny.

Číst více

Dotaz na produkt Zavřít
Načíst
Kdy zboží obdržím? Zavřít

250 ks skladem

Česká pošta - Balík do ruky 92 Kč ve středu 20. 10.
Česká pošta - Balíkovna 65 Kč ve středu 20. 10.
Česká pošta - Balík na poštu 79 Kč ve středu 20. 10.
Zásilkovna - Výdejní místo 66 Kč ve čtvrtek 21. 10.
PPL Parcel CZ private 99 Kč ve čtvrtek 21. 10.
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou zdarma zítra
Hledání