Potřebujete poradit?

info@herbal-store.cz

Nákupní košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

CZK / EUR

Zrnková káva Kostarika Tarazzu - 100% Arabica

  • Základní množství 250 g
  • Země původu Kostarika

185 Kč

250 g

ks

skladem Kdy zboží obdržím?

Popis
  • Stupeň pražení: CITY - střední
  • Technologie zpracování: Mokrá
  • Chuť: Mléčná čkoláda, oříšky, karamel a lehce citrusová
  • Kyselost: Mírná, lehce cítit v chuti
  • Vůně: Jemná, sladká, čokoládová s medovými tóny

Kostarika je vůbec první zemí Střední Ameriky, kde začaly pěstovat kávovníky a taky mají před svými kolegy obrovský náskok. V zemi najdeme přes 400 milionů kávovníků, ale ani jeden není Robusta. U Kostariky si můžete být jistí, že pijete prvotřídní Arabiku, s jemnými sladkými tóny čokolády a oříšky. V téhle kávě se totiž mísí horké klima, horský vítr, vyhaslé vulkány, jemná péče místních obyvatel a historie psaná již od roku 1779.

PODVOD, KTERÝ OBJEVIL KOSTARIKU

První kávovníky byly do země přiveženy již v roce 1779 a to přímo z jejich africké domoviny - Etiopie. Kostarika je navíc vůbec jako první středoamerická země, která začala vyvážet kávu společně s banány a dodnes jsou především tyto dvě komodity hlavním tahounem kostarického hospodářství. Jen vývoz kávy tu produkuje až 25% veškerých výnosů

V roce 1832 začíná Kostarika vyvážet svou kávu do Chile, které ji pak rozváží do celého světa. Ale má to malý háček. I kostarickou kávu vydávají Chilané za svou a kostarický název strhávají a mění za svůj. Tak jim to prochází celý rok než se do Chile vydávají Britové, aby poznali výrobu tak lahodné kávy. V Chile tak museli prozradit skutečného výrobce, Velká Británie začala do kostarického kávového průmyslu značně investovat a až do druhé světové války byly výhradním odběratelem

Káva na Kostarice dopomhla k výraznému zlepšení života tamních obyvatel. To se projevilo nejen ve zdokonalení dopravní infrastruktury, ale hlavní město San José bylo po New Yorku, Paříži a Londýně čtvrté  město s elektrickým osvětlením. V roce 1821 vyhlašuje Kostarika nezávislost na Španělsku a nově sestavená vláda uvědomující si bohatství, které se v červených plodech skrývá, nabízí bezplatně půdu každému, kdo se zaváže kávu pěstovat pro vývoz. Je zasazeno na 17 000 kávovníků a exportuje se kolem 100 kg kávy ročně. Ve 20. století však rozmach Kostariky pozastavila ekonomická krize, ale vláda opět pomáhá tisícům farmářům k udržení jejich plantáží a zakládá kávové sdružení, které dnes nese název Institut kostarické kávy (ICAFE). Od druhé světové války rostla poptávka po kostarické kávě a v 80. letech 20. století se dokonce zdvojnásobil výnos. Pěstitelé se tak rozhodují pro radikální krok, veškeré kávoníky Robusta se v zemi přestávají pěstovat a dnes na ně narazíme jen sporadicky u domů postarších farmářů, kteří je využívají pro svou spotřebu. Tímto krokem si Kostarika upevňuje své postavení na mezinárodním trhu a dnes je součástí mnoha mezinárodních sdružení včetně Fair Trade a ačkoliv vývozem se nemůže rovnat jihoamerickým gigantům, kvalitou je tomu právě naopak.

JAK KÁVA URČILA ŠKOLNÍ PRÁZDNINY

Sběr kávy probíhá v Kostarice buď od října do prosince nebo od prosince do února a doba sběru závisí na několika faktorech. Dříve se sběru kávy účastnili celé kostarické rodiny s dětmi školou povinnými (nutno dodat, že v Kostarice je na vzdělání kladen důraz a věnujeme mu až 30% ze svého rozpočtu), které tak zanedbávaly kvůli sběru své povinnosti. Vláda chtěla vyhovět svým obyvatelům a školní prázniny jsou dnes oficiálně stanoveny od prosince do února. Samotní Kostaričané však na tak vysokou poptávku nestačili, začínali se najímat i sběrači ze sousedních států, především z Nikaraguy a Panamy, kteří téměř vytlačili tamní obyvatele a ti tak volno svých potomků využívají k rekreaci

Sběr kávy začíná již v ranních hodinách, sběrači mají kolem pasu kyblík mající přesně 13 kilogramů a nazývá se cajuela. Do nich vkládají červené, uzrálé třešně. Směna většinou končí po 8 hodinách a za jeden den takto naplněný kbelík dostávají sběrači 2 4 USD, naplnit ho jim trvá přibližně 40 minut

Po sběru přichází na řadu zpracování, které na Kostarice probíhá výhradně mokrým způsobem. Nejdříve se plody zbaví pomocí drtících lisů dužiny a poté se promývají. U promývání se třídí kvalitní plody od těch nevhodných a přibližně 8 hodin se v kádích fermentují. Poté se plody rozloží na slunci na lehátkách a dva týdny se suší. Aby se zrna nezapařili jsou neustále prohazována hráběmi. Následně se vloží do jutových pytlů a další půl rok čekají na vývoz. Tím ztratí až 90% své vlhkosti. V Kostarice je nyní 8 regionů, kde se káva pěstuje a v celkovém měřítku zabírá Kostarika 1,8% světové produkce kávy.

PROFIL KÁVY KOSTARIKA TARAZZU

Naše káva dostala pojmenování po oblasti, kde byla vypěstována. Tarazzu se nachází přibližně hodinu cesty od hlavního města San José a je proslulá svou kvalitou. Téměř 35% veškeré kostarické produkce pochází právě z Tarazzu. Tato oblast dokáže uspokojit nejen kvalitu, ale i kvantitu a zároveň si rok co rok udržovat stále stejnou jakost. Kávovníky jsou zde pěstovány ve vysokých nadmořských výškách, kolem 1 600 m n. m. a káva je čistá, svěží s jemnými nasládlými a ovocnými tóny.

Kostarická káva je znamením vyváženosti, jemnosti a sladké chuti, a tak je oblíbená především mezi ženami. Má jemnou čokoládovou, karamelovou chuť, kterou doplňují tóny ovoce a citrusů. Kyselost je cítit, ale příjemně doplňuje chuťový profil této kávy. První doušek nám může přijít lehce kořeněný, pak se ale rozplyne a přicházejí jen vyvážené tóny. Naše káva je vhodná k přípravě Espressa, má plně tělo s hustou cremou. Vůně je příjemná, jemně nasládlá a může nám připomínat mléčnou čokoládu nebo lískové oříšky.

 

Svět bylin
Jak se bránit před nachlazením?

Jak se bránit před nachlazením?

Nachlazení je nepříjemný společník, který nás často zastihne v chladných měsících. Pojďme se společně podívat na to, co můžeme udělat pro to, abychom zůstali zdraví.

Číst více
Oxymel – starodávný elixír pro vaše zdraví

Oxymel – starodávný elixír pro vaše zdraví

V tomto článku se podíváme na historii oxymelu, jeho přípravu, různé druhy a možnosti využití. Dozvíte se, jak si vyrobit vlastní oxymel doma a jak ho zařadit do svého každodenního života.

Číst více

Dotaz na produkt zavřít
Načíst
Kdy zboží obdržím? zavřít

1000 ks skladem

Česká pošta - Balík do ruky ve středu 16. 10. 99 Kč
Česká pošta - Balíkovna ve středu 16. 10. 75 Kč
Česká pošta - Balík na poštu ve středu 16. 10. 85 Kč
Zásilkovna - Výdejní místo ve středu 16. 10. 70 Kč
PPL Parcel CZ private ve středu 16. 10. 105 Kč
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou ve středu 16. 10. zdarma

Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.

Hledání

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.