Potřebujete poradit?

+420 774 658 832 (9–15h)

Nákupní košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

CZK / EUR

Zrnková káva Kuba - 100% Arabica

  • Základní množství 250 g
  • Země původu Kuba
  • Minimální trvanlivost 20/03/2022

175 Kč

250 g

ks

není skladem Kdy zboží obdržím?

Popis
  • Způsob pražení: CITY - střední
  • Technologie zpracování: Mokrá
  • Chuť: Čokoládová, karamelová, nugátová, vyváženě sladkost
  • Kyselost: Téměř žádné stopy acidity
  • Vůně: Aromatická, hořká čokoláda s kouřovým nádechem

Doutníky, Karibské moře, dlouhé písčité pláže a rum. To je pro nás Kuba. Jeden z posledních komunistických států s živým temperamentem svých obyvatel. A k místní nátuře bezpochyby patří také šálek čerstvě uvařené kávy, kterou si Kubánci pěstují sami již od 18. století. V pohoří Sierra Maestra tu denně zpracovávají kávová zrna, která voní doutníkem a odkazují na zakladatele prvních plantáží Josého Antonia Galaberta.

POHNUTÁ HISTORIE KUBÁNSKÉ KÁVY

Je zvláštní jak se pohnutý osud jednoho karibského státu dokázal protnout s osudem kávovníku. Údajně se Kubánci s kávou poprvé setkávají již v roce 1723, kdy francouzský kapitán Gabriel Mathieu de Clieu neplánovaně zakotvil s kávovými zrny mířící na Martinik u kubánského pobřeží. Ale teprve v roce 1748 začínají na Kubě vyrůstat první kávové plntáže pod vedením Josého Antonia Galaberta. Plntáže obdělávají pouze místní obyvatelé a teprve s příchodem francouzských misionářů z Haiti v roce 1793 začíná kávový průmysl zkvétat. Haiti v té době bojuje za nezávislost na Francii a Francouzi zase potřebují úkryt a protože měli z předchozího působiště dobré znalosti o pěstování a zpracování kávovníků, začíná se psát historie o kubánské kávě. Kromě kávy ukázali Francouzi Kubáncům také cukrovou třtinu, která je dodnes důležitým vývozním artiklem. Do roku 1940 však byla i káva podstatnou součástí kubánské ekonomiky, dokonce v polovině 20. století byli Kubánci jedni z největších exportérů na světě.

Celý kávový průmysl zastavil příchod Fidela Castra k moci v roce 1959. Kávové plantáže vlastněny soukromníky byly převedeny do státního vlastnictví (družstev) nebo zcela zlikvidovány a tisíce lidí přišli o svou obživu. Produkované množství, rozloha kávových plantáží i výnosy se samozřejmě ztenčily a z kávy se najednou stalo nedostatkové zboží, které musela Kuba začít dokonce dovážet. Situace je dodnes taková, že místní obyvatelé dostávají svou kávu na příděl každých 14 dní. A nejedná se o kávu ani z jejich domoviny, ale o kávu z Vietnamu. Zároveň je ale potřeba podotknout, že Kuba nehraje na kvantitu, nýbrž na kvalitu a tradiční zpracování, které sahá až k počátkům kubánské pěstitelské historie. Téměř veškerá kubánská káva je určena export nebo do restaurací pro zahraniční turisty a celková produkce kubánské kávy je dnes 8 000 tun/rok.

SIERRA MAESTRA - ÚKRYT FIDELA CASTRA I KÁVOVNÍKŮ

Pohoří Sierra Maestra se rozkládá na jižním pobřeží ostrova, nachází se tu i nejvyšší bod Pico Turquino a je dlouhé přibližně 240 km. Právě tady se v roce 1956 ukrýval i nejslavnější revolucionář a budoucí kubánský prezident Fidel Castro, když utekl z mexického vyhnanství a zároveň nejvíce kávových plantáží najdeme právě na těchto vrcholcích. Kávovníky jsou tu, oproti jiným zemím, sázeny v celkem nízké nadmořské výšce - kolem 700 až 900 m n. m. Většinou rostou na svazcích hor, které znemožňují při sběru použití jakékoliv mechaniky a jsou tak odkázáni na ruce hbitých sběračů. Keře rostou v polostínu a divokých kávovníků si tak povětšinou ani nevšimneme. Kuba poskytuje pro pěstování vhodné podmínky, má ideální podnebí a červenou nebo hnědou půdu s dostatkem živin. Z toho důvodu nejsou kubánské kávovníky ošetřovány chemickými preparáty.

Na Kubě je přibližně 50 000 ha kávových plantáží z nichž drtivá většina je ve vlastnictví státu. Obstáravají je tamní vesničané, kteří bydlejí poblíž plantáží. Automobilem se k nim ale nedostanete. K tomu i dnes je zapotřebí osedlat koně nebo osla. Káva výrazně zasahuje i do života místních obyvatel a to nejen po pracovní, ale i společenské sféře života. Šálek káv nedolévají mlékem jako je tomu u nás, ale řádně si ho osladí. Kubánskou kávu s mlékem si můžeme dopřát pouze v hotelu nebo kavárnách určených pro turisty

PROFIL KÁVY KUBA

Kávy z Kuby stojí neprávem ve stínu káv z Brazílie, Kolumbie či Keni, protože její vyvážená, nasládlá chuť připomínající čokoládu, nugát nebo karamel určitě stojí za ochutnání. Má výrazné kávové aroma s kouřovým nádechem, někteří dokonce vůni přisuzují k vůni doutníku. Je to náhoda? Každopádně se káva z Kuby kvalitativně rovná jiným světovým producentům. Má téměř neznatelnou aciditu což je dáno především nadmořskou výškou pěstovaných kávovníků.

Kávu namelte na požadovanou hrubost. K přípravě mleté kávy pak použijte 2 čajové lžičky na 250 ml vody. Teplota vody při zalití by měla mít 95°C.

 

Svět bylin
DRUHY CBD OLEJŮ

DRUHY CBD OLEJŮ

Víte, co znamená Full spectrum, broad spectrum nebo izolát? Na následujících řádcích najdete odpověď.

Číst více
Nový doplněk stravy pro lepší imunitu

Nový doplněk stravy pro lepší imunitu

Novinek není nikdy dost! A my přicházíme rovnou s celým novým produktem přímo z naší dílny.

Číst více

Dotaz na produkt Zavřít
Načíst
Kdy zboží obdržím? Zavřít

není skladem

Česká pošta - Balík do ruky 92 Kč ve středu 20. 10.
Česká pošta - Balíkovna 65 Kč ve středu 20. 10.
Česká pošta - Balík na poštu 79 Kč ve středu 20. 10.
Zásilkovna - Výdejní místo 66 Kč ve čtvrtek 21. 10.
PPL Parcel CZ private 99 Kč ve čtvrtek 21. 10.
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou zdarma zítra
Hledání