Jak se bránit před nachlazením?
Nachlazení je nepříjemný společník, který nás často zastihne v chladných měsících. Pojďme se společně podívat na to, co můžeme udělat pro to, abychom zůstali zdraví.
Nikaragua nabízí téměř vše. Koupání v Pacifiku či Atlantiku, největší jezero Střední Ameriky s jediným žijícím sladkovodním žralokem na světě, velehory, sopky, koloniální stavby ... A kochat se tím vším můžeme třeba s šálkem výborné kávy od místních producentů. Podle odborníků je to ta nejjemnější, kterou jste kdy měli. My zase tvrdíme, že kdo miluje čokoládu s vyváženou kyselostí, měl by po ní sáhnout všema deseti.
Nikaragua je jedním z nejchudších států Střední a Jižní Ameriky, číst a psát umí přibližně 70% obyvatelstva a vleklé spory o moc, občanské nepokoje i ekonomická krize na počátku století přispívá k tomu, že rozvoj průmyslu i obchodu je stále nedostačující a Nikaragua je tak především zemědělským státem vyvážející kávu, kukuřici, cukrovou třtinu, ananas či pomeranče. Pro porovnání můžmeme uvést následující, na ekonomice se z 42% podílí zemědělství, průmysl jen z 15%.
První kávovníky se v Nikaraguy začínají pěstovat v polovině 19. století a dnes máme v zemi tři hlavní pěstitelské oblasti - kolem Tichomoří, v centrální hornaté obasti a nížiny kolem pobřeží Atlantického oceánu. Kávu v Nikaraguy pěstují především drobní farmáři, dnes je jejich počet kolem 45 tisíc a každoročně dávají práci až milionu dalším lidem, což je v zemi o 6 milionech obyvatel a s téměř 40% nezaměstnaností nezanedbatelný počet. Společně s kávovníky pak farmáři pěstují i další plodiny jako jsou banány, manga nebo ananasy. Káva se z velké části podílí na nikaraguyjské ekonomice, právě kávové plody začaly znovuobnovovat hospodářství zasažené krizí na přelomu 20. století a pro tisíce obyvatel chudého venkova je káva hlavním zdrojem obživy. V 90. letech získávala Nikaragua do svého rozpočtu až 140 milionů USD ročně jen z vývozu kávy, dnes se samozřejmě jedná ještě o výraznější částku.
Obdobně jako v Kolumbii či Ekvádoru jsou i nikaraguijští farmáři sdružování do družstev. Vůbec první vzniklo již počátkem 20. století, ale behěm této éry se několikrát rozpadlo, znovu obnovilo či roztříštilo na měnší družstva v různých oblastech. Dnes je situace taková, že většina družstev funguje pod záštitou Fair Trade (spravedlivý trh). Jedná se o organizaci, která spojuje farmáře z chudých a rozvojových zemí a pomáhá jim vyjednávat férové podmínky na trhu. Klade se důraz nejen na dodržování pracovních podmínek, ale také ekologii a pomáhá jim také s marketingovou a prodejní strategií.
V Nikaraguy se mohou kávové plody sbírat od října do dubna a sběrači mají na zádech proutěné koše, do kterých je pak vkládají. Pro zpracování kávy je potřeba sbírat jen ty zralé, červené plody, ale protože jsou sběrači placeni za počet kilogramů, často sbírají i nezralé plody, aby uměle navýšili hmotnost. Průměrně jsou sběrači schopni sesbírat 60kg plodů za jeden den. Pracovní doba většinou začíná již brzy ráno a končí okolo druhé hodiny odpolední. Farmy jsou v Nikaraguy situovány v pralesích, několik desítek kilometrů od velkých měst. Sběrači jsou tak autobusy přiváženi, týden zůstávají a poté jsou zase odváženi do měst.
Zatímco sběračům práce končí, zpracovatelskému závodu zase začíná. Plody jsou nasypány do lisu, který odstraňuje slupku a zrno s dužinou putuje do kádí, kde přibližně 12 hodin procházejí fermentací. Během této doby se od zrna odloupne také dužina. Poté přichází na řadu promývání, kde se dělí na kvalitní a nekvalitní. V další dřevěné hrázi, kam doputovaly jen ty dobré plody se opět třídí, protože některé vadné kousky unikly oku pozorného třídiče. Poté se káva rozprostře na tzv. africká lehátka a nechá se vysušit na slunci a po dosažení určité vlhkosti probíhá dosušování v sušičkách. Poté se káva nechává ještě dva měsíce odpočinout v jutových pytlích a následně se připravuje na export.
Naše zrnková káva má označení SHG (Strictly High Growing), což znamená, že byla pěstována v nadmořských výškách od 1 500 m n. m. Právě takto označená káva se řadí k těm nejjemnějším, které může Střední Amerika nabídnout. V chuti cítíme tóny čokolády s lehce kořeněným nádechem. Vše příjemně vybalancuje jemná acidita, která je v chuti patrná, ale příjemně doplňuje celý chuťový celek. Je jemná, příjemně se rozprostírá v ústech, necítíme žádné stopy hořkosti či trpkosti. Vůně je aromatická, opět můžeme se zde mísí stopy čokolády. Naše kává je vhodná k přípravě Espressa, které má hustou cremu, která vydrží až do posledního doušku.
Kávu namelte na požadovanou hrubost. K přípravě mleté kávy pak použijte 2 čajové lžičky na 250 ml vody. Teplota vody při zalití by měla mít 95°C.
Jak se bránit před nachlazením?
Nachlazení je nepříjemný společník, který nás často zastihne v chladných měsících. Pojďme se společně podívat na to, co můžeme udělat pro to, abychom zůstali zdraví.
Oxymel – starodávný elixír pro vaše zdraví
V tomto článku se podíváme na historii oxymelu, jeho přípravu, různé druhy a možnosti využití. Dozvíte se, jak si vyrobit vlastní oxymel doma a jak ho zařadit do svého každodenního života.
1000 ks skladem
Česká pošta - Balík do ruky | ve středu 16. 10. | 99 Kč |
Česká pošta - Balíkovna | ve středu 16. 10. | 75 Kč |
Česká pošta - Balík na poštu | ve středu 16. 10. | 85 Kč |
Zásilkovna - Výdejní místo | ve středu 16. 10. | 70 Kč |
PPL Parcel CZ private | ve středu 16. 10. | 105 Kč |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | ve středu 16. 10. | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.