Potřebujete poradit?

+420 774 658 832 (9–15h)

Nákupní košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

CZK / EUR

Zrnková káva Brasil Fazenda Lagoa - 100% Arabica

  • Základní množství 250 g
  • Země původu Brazílie
  • Minimální trvanlivost 22/02/2022

Další varianty

164 Kč

250 g

ks

není skladem Kdy zboží obdržím?

Popis
  • Stupeň pražení: CITY - střední
  • Metoda zpracování: Mokrá
  • Chuť: Sladká čokoláda, kakao, nugát, ovoce
  • Kyselost: Minimální
  • Vůně: Jemná, sladká, čokoládová a oříšková

Brazílie je největším vývozcem kávy na světě, kávovníky jsou v Brazílii nejdůležitější zemědělskou plodinou a brazilská káva je ta nejlepší na světě. Nemáme tu těch "nej" příliš? Až ucítíte tu nádhernou vůni, ochutnáte jemný, sladký doušek a rozčeříte hustou cremu, sami uznáte, že před sebou máte to nejlepší od latinskoamerických producentů. Protože Brazílie se jejich pěstováním zabývá téměř 300 let ...

BRAZÍLIE JAKO KRÁLOVNA KÁVY

Do Brazílie se první kávovníky dostávají již v roce 1727 zásluhou francouzských misionářů, kteří se vylodí v brazislkém přístavu Pará a začínají je tu pěstovat. Postupně se malé plantáže začínají rozprostírat směrem na jih a v roce 1770 už jsou kávovníky i v Rio De Janeiru. Záměrem misionářů bylo pěstovat kávovníky pouze pro potřeby tamních obyvatel, ale během 19. století se začíná rozšiřovat poptávka z Evropy i USA a v roce 1830 usedá Brazílie na pomyslný trůn a zaujímá první místo ve světové produkci. Již v této době se na podílí 20% na světovém vývozu (v roce 1920 je to dokonce 80%). Vlastníci půdy, kde vznikají plantáže se stávají váženými statkáři, kteří mají slovo i v politice, sociální i ekonomické sféře a Brazílie zkvétala, což se odráželo i na kvalitě života místních obyvatel. Z malého města Sao Paolo, které sloužilo pouze jako přístaviště pro lidi hledající v okolí minerály, se díky vhodným podmínkám pro pěstování kávovníků stává jedno z nejdynamičtěji se rozvíjejících a pulzujících velkoměst. Jakmile bylo v roce 1888 zrušeno otroctví afričtí migranti hledající své místo na slunci se usazují právě v Sao Paolu. V roce 1850 sčítalo město na 30 000 obyvatel, o 70 let později jejich počet vrostl na 240 000 a demograficky rozdílná povaha města se tu odráží dodnes.

Problémy v ráji přicházejí po krachu na newyorské burze, kdy svět postihla ekonomická krize. Ta se podepsala také na do té doby perfektně fungujícím kávovém obchodě. O kávu jakožto nepotřebnou komoditu přestal být ve světě zájem. Někteří museli své plantáže rozprodávat pod cenou, a neprodané tuny končily ve spalovnách. I z této krize se dokázala Brazílie zvednout, poučit a dnes se podílí z jedné třetiny na celkové světové produkci. Plocha, kterou zabírají kávové plantáže je neuvěřitelných 2,3 ha a na hlavu každého Brazilce spadá spotřeba 6 kg kávy ročně. Zajímavostí je, že si Brazilci dopřávají méně kvalitní robustu, protože to nejlepší posílají do světa.

SBĚR A ZPRACOVÁNÍ

Káva se v Brazílii pěstuje hned v několika regionech, ale mezi ty nejznámější patří oblast Sao Paolo, Paraná a Minas Gerais v nadmořských výškách pohybující se mezi 800 m n. m. až 1 400 m n. m. Pro růst kávovníků má Brazílie ideální podmínky. Nejen, že se rozkládá ve třech klimatických pásech, které jsou pro jejich růst ideální, ale zároveň horské podnebí, horké slunce, teplota a kvalitní půda dodávají brazilské kávě, to co potřebuje. Ročně vyprodukuje Brazílie téměř 3 miliony tun zrnkové kávy, které v jutových pytlech zabalených po 60kg putují nejčastěji do Německa, Itálie, USA, Japonska a Belgie

Sběr je v Brazílii prováděn ručně, ale i mechanicky, aby se dokázala uspokojit vysoká poptávka. Po sběru se oddělí zrno od dužiny i slupky a začíná proces, který nazýváme promývání. Právě v tuto chvíli se třídí použitelná zrna od těch nekvalitních. Následně se vloží do kádí, kde probíhá fermentace, která je přísně kontrolována, protože pak určuje chuť kávy. Poté jsou zrna sušena. Nejdříve na slunci a po odstranění potřebné vlhkosti se dosušují v sušičce. Zrna se pak zabalí do jutových pytlů, kde ještě čekají několik měsíců a poté jsou připraveny na vývoz.

PROFIL KÁVY BRASIL FAZENDA LAGOA

Ve státě Minas Gerais, přibližně 2 hodiny cesty od města Belo Horizonte se nachází plantáž nesoucí Fazenda da Lagoa nebo-li Farma u jezera. Tam na 200 ha půdy pěstují výbornou kávu, která je obklopena jezerem, horami a čistými lesy. A co jiného v téhle téměř netkunté scenérii může vyrůst než dokonalé kávovníky produkující jemnou, vyváženou a sladkou kávu?

Káva Brasil Fazenda Lagoa má jemné čokoládové, kakové a oříškové tóny. Po chvíli můžeme cítit i ovoce, především meruňky. Vůně je stejně sladká a jemná jako její chuť. Můžeme ji použít k přípravě výborného espressa i capuccina a crema je světlá a a vydrží až do vypití. Kdo dává přednost jemně kyselým kávám, Fazenda Lagoa je přímo pro něj, právě v této kávě nenajdete téměř žádné stopy kyselosti a hodí se jak pro kávového začatečníka, tak i opravdového znalce. Každý v ní totiž najde své zalíbení.

Kávu namelte na požadovanou hrubost. K přípravě mleté kávy pak použijte 2 čajové lžičky na 250 ml vody. Teplota vody při zalití by měla mít 95°C.

Svět bylin
DRUHY CBD OLEJŮ

DRUHY CBD OLEJŮ

Víte, co znamená Full spectrum, broad spectrum nebo izolát? Na následujících řádcích najdete odpověď.

Číst více
Nový doplněk stravy pro lepší imunitu

Nový doplněk stravy pro lepší imunitu

Novinek není nikdy dost! A my přicházíme rovnou s celým novým produktem přímo z naší dílny.

Číst více

Dotaz na produkt Zavřít
Načíst
Kdy zboží obdržím? Zavřít

není skladem

Česká pošta - Balík do ruky 92 Kč v úterý 26. 10.
Česká pošta - Balíkovna 65 Kč v úterý 26. 10.
Česká pošta - Balík na poštu 79 Kč v úterý 26. 10.
Zásilkovna - Výdejní místo 66 Kč ve středu 27. 10.
PPL Parcel CZ private 99 Kč ve středu 27. 10.
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou zdarma v pondělí 25. 10.
Hledání