Oxymel, kouzelný lektvar našich babiček i prababiček, zažívá v posledních letech velký comeback. Tato zázračná směs medu, octa a bylin nabízí širokou škálu zdravotních benefitů a zároveň potěší vaše chuťové pohárky. Dnes si získává čím dál větší oblibu díky svým protizánětlivým, antibakteriálním a antivirovým účinkům.
Co je to oxymel?
Jedná se o léčivý, mírně zkvašený nápoj plný zdraví a vitamínů. Nápoj vzniká kombinací jednoduchých přísad, které určitě budou i ve Vaší kuchyni. Skládá se z medu, octa a často také bylinek. Díky octu se vylouhují i takové látky, které bychom z běžného nálevu nedostaly.
Kam až sahá původ oxymelu?
Jeho historie sahá až do antického Řecka, kde byl používán jako léčivo, ale také jako dochucovadlo. Hippokrates ho doporučoval při různých zdravotních potížích. Ve středověku byl oxymel často součástí lékárniček a používal se k léčbě různých onemocnění od nachlazení až po trávicí potíže.
Proč je oxymel tak zdravý?
Za jeho kouzelné účinky můžou ingredience. Med je přírodním zdrojem antioxidantů a je plný vitamínů a minerálů. Podporuje naši imunitu a má antibakteriální účinky. Ocet obsahuje kyselinu octovou, která má protizánětlivé účinky a podporuje správný chod trávicí soustavy.
Do oxymelu můžeme přidat bylinky, které přidají oxymelu další výhody jako je např. zklidnění nebo lepší spánek.
Příprava a ingredience
Smíchejte med a ocet v poměru 1:3 (jeden díl medu a tři díly octa). Nakrájejte nebo nasekejte vybrané bylinky a přidejte je do směsi. Nádobu uzavřete a pořádně s ní zatřepejte, aby se smíchaly všechny ingredience. Směs potom nechte macerovat alespoň 2 týdny na tmavém, chladném místě. Jednou za čas sklenici protřepejte. Po uplynutí macerování směs sceďte a přelijte do čisté skleněné láhve.
Jak oxymel používat?
Hotový oxymel si můžete nakapat do čaje, přidat pár lžiček do sklenice vody nebo použít jako zálivku na saláty. Oxymel dodá salátu zajímavou chuť a zároveň ho obohatí o spoustu skvělých látek.
Ingredience
- Med (nejlépe nepasterizovaný med od místních včelařů)
- Ocet (jablečný, balzamikový nebo vinný)
- Bylinky (podle potřebných účinků)
- Skleněná nádoba s víčkem
Skladování
Oxymel by měl být skladován v chladném, tmavém místě, ideálně v lednici. Tím se prodlouží jeho trvanlivost a zachovají se všechny jeho prospěšné látky. Nízké teploty zpomalují procesy kvašení.
Oblíbené kombinace bylinek
Na podporu imunity
Pro lepší spánek
Levandule a meduňka jsou dvě bylinky, které jsou často spojovány s relaxací a dobrým spánkem. Obě mají uklidňující účinky na mysl i tělo.
Pro lepší trávení
Máta a fenykl jsou bylinky, které se často kombinují v čajových směsích díky své příjemné chuti a prospěšným účinkům na trávení. Pomocí máty navíc dodáte oxymelu příjemné aroma.