Potřebujete poradit?

+420 774 658 832 (9–16h)

Nákupní košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

CZK / EUR

Honeybush - originál

  • Základní množství 100 g
  • Země původu Jihoafrická republika
  • Minimální trvanlivost 10/12/2023

139 Kč

100 g

ks
Slevy při odběru více kusů

skladem Kdy zboží obdržím?

1 ks
100 g
139 Kč / ks
sleva2%
2 - 4 ks
200 - 400 g
136 Kč / ks
sleva4%
5 - 6 ks
500 - 600 g
133 Kč / ks
sleva6%
7 a více
700 g a více
131 Kč / ks
Popis
  • Jedna dávka 1 - 2 lžičky
  • Příprava Nálev
  • Množství 250 ml
  • Teplota vody 100°C
  • Louhování 3 minuty

DÁVKOVÁNÍ

  • 1 až 2 čajové lžičky na 250 l vroucí vody
  • Teplota vody při zalití je 100°C
  • Louhujeme zakrytý 3 až 5 minut a poté scedíme
  • Honeybush je vhodný i pro těhotné a kojící ženy a malé děti

Právem se mu přezdívá medový keř, jeho domovem je horká Jihoafrická republika, příbuzným Rooibos a protože neobsahuje ani kapku kofeinu, mohou si ho vychutnat i ženy v požehnaném stavu. Honeybush sice není čajem v tom pravém slova smyslu, ale jeho chuť si můžeme dopřát v jakémkoliv ročním období. Ať už s kapkou medu nebo několika kostkami ledu.

OD KŘOVÁKŮ DO CELÉHO SVĚTA

Dohledat vůbec první zmínky o popíjení Honeybushe je takřka nemožné, jeho objevení tak přisuzujeme africkým domordým kmenům - Křovákům a Khoikhoinům. Do herbářů je pak zanesen v roce 1705 a v roce 1772 popisuje tento keř známý švédský botanik Carl Thunberg, který za účelem poznání africké flory cestuje v okolí Kapského města.  Zároveň mu v oblibě přidává i popularita u evropských přistěhovalců. V druhé polovině 19. století jsou podrobně popsány jeho vlastnosti a v roce 1996 se zakládají první plantáže. Divokému keři se na nich bohužel nedařilo tolik jak se předpokládalo, a tak se od pěstování upustilo a sběr je prováděn na divoce rostoucích rostlinách. Dnes se jedná o důležitý jihoafrický vývozní artikl a mezi největší odběratele se řadí Německo, Švýcarsko a Japonsko.

NEČAJ SE ŽLUTÝMI KVĚTY

Proč vlastně o něm mluvíme jako o nečaji? Protože Honeybush nezískáváme z Čajovníku čínského nýbrž z keře Cyclopia intermedia. Ten je vysoký od 60 cm do 1,5 m a na několika větvích pak rostou střídavě 3 cm velké lístky. Květy mají žlutou barvu. Kromě JAR na něj nikde jinde nenarazíme. Roste v horách podél pobřeží Indického oceánu pouze v Kapské oblasti - v provinciích Western a Eastern Cape.

SBĚR A ZPRACOVÁNÍ

Důvodem, proč zkrachovali veškeré snahy o komerční pěstování Honeybushe, je jeho nesnášenlivost s chemickými postřiky a průmyslovými hnojivy. Honeybush si rád žije vlastním životem a jihoafrickým pěstitelům tak nezbývalo nic jiného než jeho extrémní citlivost respektovat. A my se take můžeme spolehnout, že pijeme ryzí přírodu.

Honeybush roste na strmých svazcích hor, běžně se jeho nadmořská výška pohybuje i v 1 500 m n. m., a tak se sběrači většinou neobejdou bez lan, které je na stěnách udrží. Kromě lan s sebou do hor nesou také proutěné nůše a srpy, kterými přibližně 30 cm nad zemí sekají celé větve. Je to však složité umění. Větve musí být osekány tak, aby lístky nezhnědly. Ztratily by tak možnost podílet se na dalším zpracování. Pomocí kladky jsou naplněné koše spouštěny k vozům, které je přepravují do místních zpracovatelských továren. Zde jsou větve společně s listy nasekány na drobné kousky nepřesahující 30 mm a začíná fermentace, kde se během 3 dnů samovolně kvasí a získávají tak svou mahagonovou barvu. Přírodní dílo pak dokoná africké slunce, které Honeybush vysuší za 12 dny. Pak už stačí výslednou masu protřídit, zabalit a poslat do světa.

JAK SI HONEYBUSH PŘIPRAVIT

Jak už nás jeho název láká, chuť bude medově sladká. Nejblíže má ke svému jihoafrickému kolegovi Rooibosu. Kromě chuti nás může Honeybush nalákat také na spoustu prospěšných látek, které obsahuje. Minerály, vitamíny i fenolické sloučeniny jsou zde zastoupeny ve vysoké míře. Především pro nastavájící maminky, které často trpí nedostatkem železa, je Honeybush jeho skvělým dodavatelem a zároveň i našim ratolestem poslouží na doplnění pitného režimu. Zjednodušeně můžeme říct, že Honeybush je vhodným nápojem pro všechny bez rozdílu věku.

K přípravě čaje použijeme 12 čajové lžičky, které zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme ho 3 5 minut odstát. Jestliže prodloužíme dobu louhování, nemusíme se obávat zhořknutí. Honeybush obsahuje jen malé množství tříslovin, které tuto změnu chuti u některých čajů způsobují.

V horkých dnech pak dáváme přednost osvěžujícím nápojům. I tady může být Honeybush dobrým služebníkem. Do konvice o objemu alepsoň 0,5l přidáme 3 lžičky nadrcených lístků, zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat. Výsledný nápoj dáme vychladnout do lednice a podáváme s pár kostkami ledu, pomeranči nebo citronem.

Svět bylin
JARO JE TADY! ČAS NA DETOX

JARO JE TADY! ČAS NA DETOX

Jaro je symbolem změn! Podpořte správnou funkci svého organismu očistou. Hned několik bylinek Vám v tom pomůže.

Číst více
Japonská Hojicha - účinky a příprava

Japonská Hojicha - účinky a příprava

Jak si v práci zpříjemňujete odpoledne vy? My kvalitními čaji a jedním z nich je Hojicha - japonský pražený čaj!

Číst více

Dotaz na produkt Zavřít
Načíst
Kdy zboží obdržím? Zavřít

22 ks skladem

Česká pošta - Balík do ruky 92 Kč v pondělí 28. 6.
Česká pošta - Balíkovna 65 Kč v pondělí 28. 6.
Česká pošta - Balík na poštu 79 Kč v pondělí 28. 6.
Zásilkovna - Výdejní místo 66 Kč v úterý 29. 6.
PPL Parcel CZ private 99 Kč v pondělí 28. 6.
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou zdarma zítra
Hledání