Wayusa Brown - drcené listy
Ilex guayusa, wayusa
- Základní množství 100 g
- Země původu Ekvádor
Další varianty
- Jedna dávka 1 - 2 lžičky
- Příprava Nálev
- Množství 250 ml
- Teplota vody 100°C
- Louhování 3 minuty
Ačkoliv je Ekvádor v porovnání s jinými jihoamerickými obry celkem malou zemí, nabízí spoustu kontrastů, které si nenechá ujít nejden cestovatel. A co nabízí pro nás, milovníky bylinek? Cesmínu guayusu. Určitě je Vám název povědomý, vždyť jeho příbuzný druh Cesmína paraguayská je v Argentině číslo jedna, a tak je na čase si představit i tu ekvádorskou. Z jejich lístků se připravuje nápoj zvaný Wayusa a mezi ekvádoskými domorodci má přezdívku “noční strážce”.
Místo kafe, prosím, Wayusu
O užívání nápoje Wayusa se zasadili především příslušníci ekvádorského indiánského kmene Kičua. Ti během ranního rituálu popíjeli horký čaj, který jim dodal energii na celý den a zároveň jim umocňoval bystrost a jasnost během dlouhého lovu.
Jako pro mnohé z nás je ranním rituálem káva, pro obyvatele Ekvádoru je to právě pití Wayusy a tradičně se o její přípravu staraly ženy. Na svých zahradách uprostřed džungle kromě Cesmíny pěstovaly i několik druhů tropického ovoce. První listy je možné sklidit po 3 až 4 letech od výsadby, ale pokud chceme opravdu kvalitní stimulant, je dobré si počkat déle. Příprava ranní Wayusy začíná v amazonské džungli ještě večer před tím, kdy ji ženy začínají vařit. Před východem slunce pak rozdají šálek nápoje každému muži počínaje nejváženějším a nejstarším členem. Jakmile se všichni sejdou vyprávějí si sny z předchozí noci, své vize i příběhy, které zažili předchozího dne.
Cesmína z vysokých hor i džungle
A pokud stále netušíte, kdo Cesmína guayusa je, na pár řádcích si ji představíme. Jedná se o stálezelený keř, jehož výška může být 6 metrů, ale některé exempláře jsou schopny vyrůst až do třicetimetrových rozměrů. Listy jsou oválného tvaru s délou 7 až 22 cm a šíří 2,5 až 7 cm. Květy, které se pyšní bílou barvou, mají uspořádání obdobně jako u šeříku - do lat. Červené plody pak mají kulatý tvar. Kromě Ekvádoru bychom pak na rostlinu narazili také v sousední Kolumbii a Peru. Zajímavostí je, že je schopna růst nejen v nížinách, ale často se vyskytuje také v hornoamazonské oblasti, kde se nadmořské výšky pohybují okolo 2 000 m n. m.
Latinsky se o Cesmíně mluví jako o Ilexu guayusa, ale v různých koutech Amazonie se můžeme setkat i s těmito názvy - Wayusa, Waisa, Weisa, Huaysa či Guayusa.
Co listy obsahují aneb za vším hledej kofein
Kofein. Všichni ho známe, v různých formách konzumuje za jediným účelem. Aby nám dodal chybějící energii. Poprvé byl světu představen v 19. století jako bílá krystalická látka. Od té doby již uběhlo hodně a vody a my víme, že kofein nejen zmírňuje pocit únavy, ale zvyšuje energii, soustředěnost, čilost i vytrvalost.
Dalšími, neméně důležitými látkami, jsou obdobně působící alkaloid theobromin, který také ovlivňuje naší náladu a aminokyselina L-Theanin. Kyselina chlorogenová zase přiznivě působí na náš metabolismus, vysoké zastoupení mají pak také flavonoidy, ployfenoly, saponiny a vitamín C.
Wayusa - Brown
Wayusa Brown má, jak už nám název napovídá, tmavě hnědou barvu. To je způsobeno procesem sušením, které je za pomoci tropického slunce. Chuť nálevu je oproti zelené Wayuse výrazně zemitější a po vypití cítíme čokoládovou karamelovou chuť.

Poslední odeslání kratomu do SK 6.12.2021
Konec Kratomu na Slovensku! Poslední objednávky tak vybavujeme do 6.12.