Jaro je obdobím, kdy znovu ožívá příroda a dochází k její obnově. Říká se, že v přírodě není rostlina, aby na něco nebyla. A v tomto pestrém období nabízí naše louky bohatou paletu bylin a rostlin, které jsou plné léčivých účinků. Které ale sbírat zrovna na jaře a co za účinky můžeme očekávat?
Medvědí česnek
Medvědí česnek je vynikající bylinou, která se skvěle hodí do svěží jarní kuchyně. Jeho listy mají intenzivní česnekovou chuť a jsou bohaté na spoustu vitamínů a minerálů. Medvědí česnek se většinou sbírá v období od dubna do května. Můžeme ho přidat do salátů, omáček, polévek nebo si ho dát do sendviče. Medvědí česnek má antibakteriální a antioxidační vlastnosti, které jsou prospěšné pro náš imunitní systém.
![](/data/tmp/105/7/1787_105.jpg)
Podběl lékařský
Podběl lékařský, nebo také "koníček", je první jarní bylinka, kterou si můžete nasbírat časně zjara. Jeho listy se sbírají před rozkvětem a můžeme si z nich udělat výborný čaj. Podběl podporuje normální chod horních cest dýchacích, a tak pomáhá při kašli, rýmě a dalších onemocněních. Je důležité dbát na to, aby byly listy sbírány z čistých oblastí, protože podběl má tendenci absorbovat toxiny z půdy. Vyhněte se tedy sběru u silnice, v příkopech apod.
Sedmikráska chudobka
Sedmikrásku chudobku pozná asi každý. Najdeme ji všude a kvete téměř po celý rok. Kromě něžného vzhledu v sobě schovává také spoustu vitamínu C a dalších prospěšných látek, jakými jsou např. silice nebo flavonoidy, které mají protizánětlivé a antiseptické účinky. Sbírat můžeme její kvítky, ale i listy. Z květů sedmikrásky se dá připravit čaj nebo tinktura, které pomáhají při trávicích potížích a podporuje hojení.
![](/data/tmp/105/9/1789_105.jpg)
![](/data/tmp/105/0/1790_105.jpg)
Kopřiva dvoudomá
Kdo by neznal kopřivu - rostlinu, kterou najdeme růst u starých domů, zarostlých koutů a podél cest a silnic. A pokud ji zrovna nevidíme, určitě jsme ji každý někdy pocítili na vlastní kůži. Kopřiva je jednou z nejúčinnějších detoxikačních bylin - obsahuje spoustu užitečných látek jako je železo, vitamíny a minerály. Na jaře se sbírají listy a natě z vrcholové části, kde je rostlina nejmladší. Mladé listy můžeme použít v čerstvé formě do salátu nebo se přidávají do velikonočních pokrmů. Z kopřivy si můžeme udělat také čaj na podporu imunity nebo odvar pro výživu našich vlasů.
Pampeliška (smetánka) lékařská
Nejznámější česká rostlina je problémem pro zahrádkáře a zábavou pro děti. Pampeliška je ale mnohem více než jen plevel na zahradě. Z pampelišky můžeme zužitkovat úplně celou rostlinu od kořene po jasně žlutý květ. Je to jedna z nejužitečnějších bylin pro detoxikaci jater a podporu trávení. Pampeliška obsahuje spoustu užitečných látek, jakými jsou např. vitamíny A, B, C, D, minerální látky (mangan, sodík, hořčík) hořčiny nebo fytosteroly. Z pampeliškových květů si můžeme udělat bylinný čaj nebo její sušený kořen v práškovém stavu nasypat do salátu.
![](/data/tmp/105/1/1791_105.jpg)