Yunnan OP - Zelený čaj
- Jedna dávka 1 - 2 lžičky
- Příprava Nálev
- Množství 200 ml
- Teplota vody 70 - 80°C
- Louhování 5 minut
HLAVNÍ ÚČINKY
- Podporuje obranyschopnost a srdeční činnost
- Dodává vitalitu
- Podporuje kognitivní funkce a fyzickou výkonnost
- Působí na metabolismus glukózy
- Podporuje kontrolu tělesné hmotnosti
- Zlepšuje stav kloubů a kostí
- Zlepšuje duševní zdraví a kvalitu spánku
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Antioxidant - normální stav pokožky
DÁVKOVÁNÍ
- Jedna čajová lžička se zalije 200 ml horké vody
- Teplota vody by měla být 70°C až 80°C (přibližně 2 minuty po dosažení varu)
- Doba louhování zakrytého šálku jsou 3 minuty, poté ho scedíme
- Kvůli povzbuzujícím účinkům ho popíjíme v ranních a dopoledních hodinách
- Výluh je možno využít ještě 2x, ale zalijeme jej vyšší teplotou a prodloužíme dobu louhování
- Čaj je vhodný pro děti od 12 let, těhotné i kojící ženy by měly konzumaci omezit na maximálně jeden šálek
Vše co očekáváte od zeleného čaje naleznete v Yunnanu. Medové aroma, příjemná chuť, téměř žádná svíravost a povzbuzení. Ne nadarmo jsou čaje z této čínské provincie jedny z nejvyhledávanějších. A nejvyhlášenějších. Vždyť jeho producenty jsou samotní mistři v pěstování čaje. Ano, Čína se čajovými lístky zaobírá už od samotného počátku našeho letopočtu. A, to uznejte sami, jsou opravdu staletími ověřené zkušenosti.
JAK TO BYLO S ČAJEM V ČÍNĚ ..
V Číně je pití čaje hluboce zakořeněno a má své výsostné postavení. Dříve se pro výrobu čaje používaly pouze čerstvé lístky, které se hodily do kotlíku s horkou vodou. Postupem času si lidé začali čaj upravovat a přidávat k čajovým lístkům i další přísady. Nejčastěji jiné bylinky jako mátu či zázvor nebo ovoce. A víte, že čajové lístky pomáhali zahnat hlad? Ti nejchudší je smíchali společně s rýží, bylinkami, zeleninou a výjimečně i s masem a vznikl tak chutný pokrm. Do Evropy se pak první zelený čaj dostal v roce 1610.
Čajovníky jsou v Číně zasazovány do řad a první sklizeň probíhá přibližně po třech letech. Typické jsou pro ně malé a temně zelené lístky. Čínské čaje jsou typické tím, že se suší i tvarují ihned po sklizni.
SKLIZEŇ POD DOHLEDEM
Yunnan je oblast s vysokými horami, a tak i čajovníky v této oblasti rostou v nadmořské výšce 1 000 m n. m. až 2 000 m n. m. To je také důvod, proč jsou čaje z Yunnanu z velké části sbírané stále ručně. Sběr začíná hned brzy ráno a čajové lístky jsou trhány a vkládány do velkých košů, které mají ženy sběračky na svých bedrech. Nejpozději dvě hodiny od sběru už musí být na dalším zpracování, aby se zabránilo fermentaci a ze zeleného čaje se tak nestal černý. Lístky se opraží na pánvi, tvarují a následně usuší.
JAK NA YUNNAN
S označením Orange pekoe (OP) jsme se dříve mohli setkat pouze u cejlonských čajů, dnes se tak ale označují veškeré čajové sorty, kdy se sbírají dva nejvrchnější čajové lístky a čajový pupen.
Zelený Yunnan si připravíme tak, že jednu čajovou lžičku zalijeme vodou o teplotě 70°C až 80°C (přibližně 2 minuty po dosažení varu) a necháme maximálně 3 minuty zakryté louhovat. Poté můžeme čaj scedit. Výluh ale nevyhazujeme, protože je možné jej ještě 2x využít. Při každém dalším zalití přidáme teplotu a i dobu louhování. První šálek je povzbuzující, ty další jsou kvůli nižšímu obsahu teinu spíše uklidňující až relaxující a hodí se k době odpočinku.
Čajové lístky Yunnanu mají tmavě zelenou barvu a jsou spirálovitě zakroucené. Vůně je příjemná, bylinková se stopami medu. Chuť je bez znatelné svíravosti, plná a aromatická. Nálev se pak pyšní světle zelenou barvou.

Poslední odeslání kratomu do SK 6.12.2021
Konec Kratomu na Slovensku! Poslední objednávky tak vybavujeme do 6.12.