Jaké bylinky sbírat na jaře a jak je využít
Říká se, že v přírodě není rostlina, aby na něco nebyla. Které ale sbírat zrovna na jaře a co za účinky můžeme očekávat?
Čajové lístky kamkoliv se podíváme, plantáže dlouhé několik kilometrů rozprostírající se na úpatí hor a velké firmy i místní pěstitelé nabízející čaj té nejvyšší kvality. To je Srí Lanka, nebo chcete-li zastarale, Cejlon. A právě tady vznikají ty největší čajové příběhy chráněné odznakem lva s mečem.
Historie cejlonského čaje započala na konci 19. století. V té době byla Srí Lanka kolonií Velké Británie, čajový průmysl byl tehdy v plenkách a celou ekonomiku držely nad vodou kávové plantáže. Ty ale byly napadeny houbou Hemileia vastatrix a zdecimovány. Co teď? Odpověď na tuto otázku přišla záhy s Jamesem Taylorem, který již dlouho přemýšlel nad pěstováním čaje v této oblasti. První výsev proběhl v roce 1867 na 19 akrech půdy. Listy se po sběru ručně srolovaly, následně zoxidovaly a usušily v jílových pecích. To vše byl do té doby nevídaný postup, který však započal historii v pěstování cejlonských čajů. A ta trvá dodnes.
Jak ale vůbec černý čaj vzniká? Zelené lístky se nechají na vzduchu zavadnout, srolují a nechají projít oxidací a během tohoto procesu zhnědnou. Je to stejný proces jako u jablka či banánu. Jakmile do nich kousneme a necháme je na vzduchu, také svou barvu změní.
Přibližně do roku 1990 byly čajové plantáže majetkem Britů. Od té doby dochází k rozdělování majetku mezi stát a soukromé vlastníky. Sběr probíhá ručně, ženy sběračky jsou oblečené do sárí a za den jsou schopné nasbírat až 12 kg lístků. Ty jsou následně položeny na kovová síta po dobu 12 hodin, kde se každých 6 hodin obrací a provzdušňují. V této chvíli pomalu dochází k oxidaci. Následně se listy lámou, rolují na speciálním stroji a natřásají, aby se zbavily vlhkosti. Listy se suší při teplotě 95°C přibližně 20 minut. Poslední fází je třídění, kde je třídičky dělí na společný evropsko-americký trh, Japonsko a domácí trh.
Celá výroba od utržení po zabalení trvá pouhých 24 hodin, aby byla zachována nejvyšší kvalita.
Pekoe je označení pro čaje ze Srí Lanky a Indie, kdy pro jejich výrobu byly použity středně velké a hrubší listy. Pekoe je čaj střední jakosti, chuťově výraznější než čaje Orange Pekoe.
Cejlonské černé čaje jsou typické pro svou mírnou pikantnost. Nálev má měděnou barvu a chuť je svěží, intenzivní, pikantní s lehce svíravým koncem. Přesně taková jakou očekáváme po vypití doušku kvalitního černého čaje.
A jak si černý čaj připravit? Úplně jednoduše. Stačí přidat jednu čajovou lžičku do 200 ml horké vody (95°C). Necháme zakryté louhovat 3 až 5 minut a poté scedíme. Na 0,5 litru doporučujeme dvě až tři čajové lžičky.
Jaké bylinky sbírat na jaře a jak je využít
Říká se, že v přírodě není rostlina, aby na něco nebyla. Které ale sbírat zrovna na jaře a co za účinky můžeme očekávat?
Přichází jaro. Čas, kdy se příroda probouzí k životu a i my sami cítíme potřebu proměny. Jednou z nejlepších cest, jak tento proces podpořit, je jarní detoxikace těla a mysli.
1000 ks skladem
Česká pošta - Balík do ruky | v pondělí 29. 4. | 99 Kč |
Česká pošta - Balíkovna | v pondělí 29. 4. | 75 Kč |
Česká pošta - Balík na poštu | v pondělí 29. 4. | 85 Kč |
Zásilkovna - Výdejní místo | v pondělí 29. 4. | 70 Kč |
PPL Parcel CZ private | v pondělí 29. 4. | 105 Kč |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | v pondělí 29. 4. | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.