Kombucha: Nápoj, který oživí tvé tělo i střeva
Co je to kombucha, jak vzniká, co obsahuje a proč ji lidé pijí po celém světě? Článek přehledně vysvětluje vše od výroby až po její účinky.
Čajové lístky kamkoliv se podíváme, plantáže dlouhé několik kilometrů rozprostírající se na úpatí hor a velké firmy i místní pěstitelé nabízející čaj té nejvyšší kvality. To je Srí Lanka, nebo chcete-li zastarale, Cejlon. A právě tady vznikají ty největší čajové příběhy chráněné odznakem lva s mečem.
Historie cejlonského čaje započala na konci 19. století. V té době byla Srí Lanka kolonií Velké Británie, čajový průmysl byl tehdy v plenkách a celou ekonomiku držely nad vodou kávové plantáže. Ty ale byly napadeny houbou Hemileia vastatrix a zdecimovány. Co teď? Odpověď na tuto otázku přišla záhy s Jamesem Taylorem, který již dlouho přemýšlel nad pěstováním čaje v této oblasti. První výsev proběhl v roce 1867 na 19 akrech půdy. Listy se po sběru ručně srolovaly, následně zoxidovaly a usušily v jílových pecích. To vše byl do té doby nevídaný postup, který však započal historii v pěstování cejlonských čajů. A ta trvá dodnes.
Jak ale vůbec černý čaj vzniká? Zelené lístky se nechají na vzduchu zavadnout, srolují a nechají projít oxidací a během tohoto procesu zhnědnou. Je to stejný proces jako u jablka či banánu. Jakmile do nich kousneme a necháme je na vzduchu, také svou barvu změní.
Přibližně do roku 1990 byly čajové plantáže majetkem Britů. Od té doby dochází k rozdělování majetku mezi stát a soukromé vlastníky. Sběr probíhá ručně, ženy sběračky jsou oblečené do sárí a za den jsou schopné nasbírat až 12 kg lístků. Ty jsou následně položeny na kovová síta po dobu 12 hodin, kde se každých 6 hodin obrací a provzdušňují. V této chvíli pomalu dochází k oxidaci. Následně se listy lámou, rolují na speciálním stroji a natřásají, aby se zbavily vlhkosti. Listy se suší při teplotě 95°C přibližně 20 minut. Poslední fází je třídění, kde je třídičky dělí na společný evropsko-americký trh, Japonsko a domácí trh.
Celá výroba od utržení po zabalení trvá pouhých 24 hodin, aby byla zachována nejvyšší kvalita.
Pekoe je označení pro čaje ze Srí Lanky a Indie, kdy pro jejich výrobu byly použity středně velké a hrubší listy. Pekoe je čaj střední jakosti, chuťově výraznější než čaje Orange Pekoe.
Cejlonské černé čaje jsou typické pro svou mírnou pikantnost. Nálev má měděnou barvu a chuť je svěží, intenzivní, pikantní s lehce svíravým koncem. Přesně taková jakou očekáváme po vypití doušku kvalitního černého čaje.
A jak si černý čaj připravit? Úplně jednoduše. Stačí přidat jednu čajovou lžičku do 200 ml horké vody (95°C). Necháme zakryté louhovat 3 až 5 minut a poté scedíme. Na 0,5 litru doporučujeme dvě až tři čajové lžičky.
Kombucha: Nápoj, který oživí tvé tělo i střeva
Co je to kombucha, jak vzniká, co obsahuje a proč ji lidé pijí po celém světě? Článek přehledně vysvětluje vše od výroby až po její účinky.
Dračí krev – síla amazonské pryskyřice v kapkách
Dračí krev – čistá tinktura z pryskyřice stromu Croton lechleri. Tradiční užití, aktivní látky a přirozená podpora vitality ve formě
není skladem
Česká pošta - Balík do ruky | 99 Kč | |
Česká pošta - Balíkovna | 75 Kč | |
Zásilkovna - Výdejní místo | 75 Kč | |
PPL Parcel CZ private | 105 Kč | |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.