Mango lyofilizované - plátky
- Základní množství 50 g
Je sladké, šťavnaté, exotické a to lyofilizované navíc krásně křupe! Mango milujeme jednoduše všichni. Jeho plody jsou velké přibližně 15 cm, obsahují spoustu prospěšných látek a samotné stromy se mohou dožít až 300 let. V jihovýchodní Asii si ho dopřávají všichni - obyčejní smrtelníci, vládci i buddhisti a v Bangladéši je dokonce Mangovník národním stromem.
PŘEDSTAVUJEME MANGOVNÍK
Mango je plodem tropického stromu, kterému u nás říkáme Mangovník indický. A jak nám druhové jméno napovídá, jeho domovinou je Indie a státy jihovýchodní Asie. První zmínky o konzumaci těchto plodů pocházejí ještě z dob před naším letopočtem. Pro buddhisty je posvátným stromem, protože v jeho stínu údajně meditoval sám Buddha. Navíc je pro ně symbolem lásky, plodnosti a přátelství.
Mangovník ve volné přírodě určitě nepřehlédnete, dorůstá totiž výšky až 30 metrů. Mohutný kmen má v průměru až 120 cm a zdobí jej hustá koruna kulovitého tvaru. Není překvapením, že tak obrovský strom dokáže zapustit své kořeny až do 6ti metrové hloubky. Kmen má šedou nebo světle hnědou barvu a listy jsou nejdříve žluté, teprve při dozrání zezelenají. Květy jsou drobného vzrůstu a mají zelenožlutou nebo růžovou barvu. Plodem je peckovice kulovitého tvaru, kterou všichni dobře známe. Na první úrodu si však musíme 10 až 15 let počkat. Mangovník miluje teplo a vlhkost, můžeme ho spatřit u vodních toků, v lesích, na pastvinách i zahradách. Rozkvétá během období dešťů a jeho životnost je neuvěřitelná - až 300 let ve kterých je samozřejmě schopen stále plodit.
CO JE TO LYOFILIZACE
Jestliže si myslíte, že lyofilizace je výkřikem poslední doby, musíme Vás vyvést z omylu. Proces zamražení surovin využívali již staří Inkové, kdy teploty vysoko v horách klesly pod bod mrazu což zmrazilo potraviny a jim tak déle vydržely čerstvé. Své uplatnění pak našla lyofilizace také během 2. světové války i v americké NASA.
A jak vlastně celý proces lyofilizace ovoce probíhá? Prvním krokem je hluboké zmražení ovoce při teplotě -80°C až -100°C a poté následně putuje do sušičky, kde se obsažená voda mění v páru kvůli nízkému tlaku. Sušení probíhá ve 2 fázích. První fáze je ve vakuu při nízké teplotě, kdy se odstraní až 95% vody. V druhé fázi se zvyšuje teplota a snižuje vakuum, čímž si ovovce zachovává svůj tvar, strukturu i živiny. Nutriční hodnoty jsou tak téměř totožné s čerstvou formou, to samé pak můžeme říci i o vůni a chuti.
CO MANGO OBSAHUJE
V mangových plodech najdeme vitamíny A, E, C a B - B1, B2, a B6. I co se týče minerálů má mango celkem bohatou sbírku - draslík, mangan, zinek, hořčík, měď a železo. Z dalších látek pak můžeme jmenovat vlákninu a betakaroten.
CHUŤ A POUŽITÍ
Lyofilizované mango, to je něco pro naše mlsné jazýčky! Má sladkou, výraznou a šťavnatou chuť, která se skvěle hodí do ranního müsli, jogurtu, mléka, smoothie, ale i jako dekorace na dort. Samozřejmě si plátky můžeme vychutnat samotné a pojídat je přímo z pytlíčku.
Můžeme si ho vzít s sebou na výlet jako zdravou svačinku nebo ho přibalit ratolestem do školy. Pudr, který zbyde z lyofilizovaného manga, můžeme použít do studené vody a zamíchat. Náš produkt je bez přidaných konzervantů a cukrů. Po otevření rychle vlhne.
- Administrativní řazení: sušené ovoce - jednodruhové
- Alergeny: produkt neobsahuje žádné alergeny
- Složení: 100% lyofilizované mango - plátky (bez přidaného cukru a konzervantů)
- Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 25 °C a relativní vlhkosti nejvýše 65 %, po otevření rychle vlhne
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 310 kcal/1301 kJ | ||
Tuky: | 2,7g | ||
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,6g | ||
Sacharidy: | 67,9g | ||
z toho cukry: | 67,3g | ||
Bílkoviny: | 3,3g | ||
Vláknina: | 9,2g | ||
Sůl: | 0,05g |

Poslední odeslání kratomu do SK 6.12.2021
Konec Kratomu na Slovensku! Poslední objednávky tak vybavujeme do 6.12.