Mandle natural 20/22
- Základní množství 250 g
- Země původu Kalifornie
Další varianty
JAK VYPADAJÍ A CHUTNAJÍ NAŠE MANDLE
- Sladká a máslová chuť
- Naše mandle jsou jemné a krémové
- Pyšní se hladkou a bezchybnou slupkou
- Slupka je krásné hnědé barvy
- Velikost mandlí je 20/22
MANDLE NABÍZEJÍ ŠIROKÉ UPLATNĚNÍ …
- Jednoduše je můžeme pojídat ze sáčku
- Doplní ovesnou kaši, smoothie nebo ranní jogurt
- Můžeme jimi dochutit slané pokrmy, saláty nebo omáčky
- Mandle použijeme také při výrobě cukroví, koláčů, muffinů, brownies
- Nebo jako dekoraci na sladké pochoutky
- Můžeme je smažit, péct nebo z nich vyrobit mléko, pastu, máslo nebo těsto
- Doporučená denní dávka mandlí je jedna hrst
Mandle jsou nekorunované královny ořechů, ačkoliv to vlastně žádné oříšky nejsou. Jsou to totiž jadérka uvnitř peckovice, ale protože mají tolik společných vlastností s ořechy, je pro nás téměř nemyslitelné mandle do této kategorie nezařadit. Drží si neochvějné prvenství v konzumaci i ve vyprodukovaném množství. Víte, že až 1/3 z celkového objemu vyprodukovaných ořechů zaujímají právě mandle? Nebo že jejich jadérka byly nalezeny i ve hrobce Tutanchamona?
MANDLE JAKO PRŮVODCE CIVILIZACEMI
Svým vzrůstem jsou sice nenápadné, ale jejich lahodná chuť a všestranné použití z ní činí jednu z nejstarších pěstovaných plodin. A možná vůbec tu nejstarší, protože právě Mandloně jsou považovány za vůbec první pěstované ovocné stromy. Stopy mandlí sahají až do doby bronzové, zmínku o nich najdeme dokonce i v Bibli a v hrobce je pak měl i sám faraon Tutanchamon, který v Egyptě vládl mezi lety 1333 až 1323 př. n. l. V Itálii zase během svatebního obřadu bylo pět mandlí vkládáno do rukou snoubenců, aby jim zajistily štěstí, zdraví, bohatství, dlouhověkost a v neposlední řadě také plodnost.
Mandloň obecná, která světu dává mandle, je až 5 metrů vysoká a pochází z rodu Prunus (slivoně). Je tak vzdáleně příbuzná s třešní, broskvoní či švestkou. Má zahuštěnou korunu, podlouhlé listy a pyšní se krásnými velkými květy, které mohou mít v průměru i 3,5 cm. Barva je bílá až jemně růžová a vykvétají od března do dubna. Plodem je peckovice, která je na povrchu se zeleným ochlupením a uvnitř se skrývá zploštělé jadérko. Původ Mandloní je pravděpodobně severní Afrika a západní Asie. V České republice máme také jeden mandloňový sad o rozloze 4.5 ha ve městě Hustopeče. Slouží však jako turistická atrakce.
PĚSTOVÁNÍ A SKLIZEŇ MANDLÍ
Jedničkou v pěstování mandlí jsou Spojené státy americké. Zde se pěstují především v Kalifornii a pro tento stát jsou mandle jednou z nejvýznamnějších plodin. Mandlové sady zde zabírají více jak 238 tisíc ha a stará se o něj více jak 600 farmářů. V b pak máme největší plantáže ve Španělsku.
Pěstování mandloní však není žádný med. Jsou to totiž teplomilné rostliny, kterým nesvědčí nízké teploty a pokud se teplota dostane pod bod mrazu a květy omrznou, pěstitelé mají po celé úrodě. Další problém nastává při opylování, protože většina stromů vyžaduje tzv. křížové opylování. To znamená, že Mandloně musí být v sadech vhodně nakombinované, aby měli kompatibilní pyl a hmyz jej tak mohl přenášet z jednoho stromu na druhý. Často jsou v blízkosti sadů včelí úly nebo jsou včely do sadů účelně převáženy.
Mandloně jsou schopné plodit až 25 let a na první sklizeň si musíme počkat tři roky od výsadby. Během března až června mandle dozrávají a jakmile b ztmavne a praskne, jsou mandle připravené na sběr. Ten probíhá buď strojově, kdy mechanika se stromem třese tak dlouho, dokud jádra nespadají na předem připravenou plachtu. V některých sadech se pak můžeme setkat ještě s ruční prácí, kdy se stromem třese pomocí dlouhých tyčí. Po sklizni následuje proces čištění a třídění. Nejdříve se mandle zbaví ochranného obalu i skořápky, následně se ručně třídí a ty bez povrchových vad míří na další třídení podle velikosti.
PROČ JÍST MANDLE
Mandle obsahují spoustu prospěšných živin, odborníky jsou dokonce označovány za “ořechy s největším obsahem živin”, a tak si můžeme hrst mandlí dopřávat klidně každý den. Můžeme v nich nalézt celou řadu vitamínů včetně vitamínu C a E. Z minerálů můžeme jmenovat hořčík, zinek, draslík, selen, železo a fosfor. Dále mají také vysoký obsah vlákniny, bílkovin, proteinů a antioxidantů. Důležité je také zmínit, že mandle jsou zdrojem také omega mastných nenasycených kyselin (3 a 6) a rostlinných fytosterolů. Navíc jsou téměř bez obsahu cukru a právě bílkoviny a vláknina nám dodávají pocit sytosti a mohou být tak dobrým pomocníkem při hubnutí.
Před konzumací doporučujeme mandle namočit na několik hodin do vody, protože se ze slupky uvolní enzymový inhibitor, jehož hlavním úkolem je ochrana jádra. Pro náš organismus bude mandle nejen lehčí na strávení, ale dostane se mu z nich i více živin a vitamínů.
- Administrativní řazení: sladké mandle - jádra
- Složení: 100% jádra sladkých mandlí
- Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %
- Upozornění pro spotřebitele: Doporučená denní dávka mandlí je jedna hrstka denně
- Alergeny: produkt obsahuje skořápkové plody a výrobky z nich a může obsahovat jádra podzemnice olejné, sezamová semena a výrobky z nich.
- Velikost: Číslo označuje kolik mandlí je v jedné unci (1 unce = 28,35g). Velikost 20/22 označuje, že v jedné unci je 20 - 22 mandlí
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 2407 kJ/575 kcal | ||
Bílkoviny: | 21,22g | ||
Tuky: | 49,24g | ||
nasycené mastné kyseliny: | 3,73g | ||
Sacharidy: | 21,67g | ||
z toho cukry: | 3,9g | ||
Vláknina: | 12,2g | ||
Sůl: | 2,5g | ||

Poslední odeslání kratomu do SK 6.12.2021
Konec Kratomu na Slovensku! Poslední objednávky tak vybavujeme do 6.12.