Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Další varianty
Pulzující velkoměsta, dlouhá pobřeží Tichého oceánu, vysoké vrcholky pohoří Sierra Nevada a nespoutaná příroda několika národních parků. To je Kalifornie. A právě tady, nedaleko Sacramenta, se sklízejí ty nejlepší mandle. Jsou chutné, sladké, velké .. prostě k nakousnutí! Že jsou Američané mistři ve svém oboru dokazuje i fakt, že ročně vyexportují až milion tun mandlí a kdyby jich nebylo, přijde svět o celé třičtvrtiny téhle dobroty.
Víte, že vůbec první zmínky pochází už z doby bronzové? To nás přivádí k myšlence, že právě Mandloně jsou vůbec první pěstované ovocné stromy člověkem. Můžeme se s nimi setkat také při četbě Starého zákona i při prozkoumávání hrobky faraona Tutanchamona. Italové zase věřili v magickou moc mandlí, a tak vkládali nevěstě i ženichovi během svatebního obřadu do dlaní 5 mandlí. Ty měly symbolizovat bohatství, zdraví, štěstí, plodnost a dlouhověkost.
Mandle bychom našli na téměř 5 metrů vysokém stromu, který se jmenuje příznačně - Mandloň obecná. A protože pochází ze stejného rodu Prunus (slivoně), vzdáleně je tak příbuznou našich oblíbených třešní, broskví a švestek. Koruna stromu je hustá, listy jsou zelené a podlouhlé, ale opravdovou parádu dělají především květy. Ty můžeme obdivovat v jarních měsících, konkrétně od poloviny března do poloviny dubna. Mají jemnou růžovou nebo bílou barvu a jejich průměr může být až 3,5 cm. Plodem je peckovice. Ta je zabalena v zeleném chlupatém obalu a uvnitř pecky je malé zploštělé jadérko. O původu stromu se vedou diskuze, nejvíce se přikláníme k severní Africe nebo západní Asii. Dnes bychom na Mandloně narazili ve Středozemí, USA i v jižní Evropě. V České republice máme také jeden mandloňový sad. Nachází se v Hustopečích a slouží jako ryze turistická atrakce.
V Kalifornii zabírají mandloňové sady na 238 tisíc ha a zaměstnávají více jak 600 farmářů. Pro samotnou Kalifornii, ale i Spojené státy americké jsou tak mandle důležitou vývozní komoditou. V Evropě drží prvenství Španělé. Z celosvětového hlediska zaujímají mandle 1/3 z celkového objemu vyprodukovaných ořechů a v roce 2020 se jich sklidilo téměř 1,5 milionu tun. Největší spotřebu mají opět Američané a v závěsu jsou pak Číňané, Indové a Japonci.
Ačkoliv se to může zdát celkem jednoduché, pěstování Mandloní je pěkná alchymie. A může za to opylení. Většina stromů je cizoprašná a potřebují tak pyl z jiné rostliny přenášený hmyzem. Některé mají ještě náročnější podmínky a vyžadují tzv. křížové opylení. K tomu dochází mezi rostlinami a v sadech musí být jednotlivé odrůdy vhodně kombinované, aby se navzájem opylovaly. Našemu oku se tak může naskytnout nádherný pohled na různě barevné stromy. Často jsou u sadů včelí úly, nebo jsou k nim včely úmyslně převáženy.
Mandloně dokáží plodit teprve po třech letech od výsadby, pak ale vydrží až 25 let. Mezi březnem a červnem jadérka uvnitř peckovice dozrávají. Poznáme to tak, že barva plodu ztmavne, on praskne a mandle vykoukne. Sběr může probíhat buď ručně nebo mechanicky. Se stromem třese speciálně upravený stroj nebo lidé s dlouhými tyčemi a čekají, dokud ze stromu na připravenou plachtu mandle nespadají. Poté se převezou do zpracovatelské firmy, kde se čistí od tvrdé slupky i větviček ze sadu a třídí. Nejdříve se vybírají pouze ty bez vad a poté je ještě čeká třídění podle velikosti.
Mandle jsou bohaté na vitamíny, minerály a další živiny, odborníci je tak nazývají “ořechy s největším obsahem živin”. Paradoxem je, že mandle nejsou ořechy, ale malá jadérka uvnitř pecky. Z vitamínů obsahuje C a E, z minerálů zase selen, železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek. V mandlích najdeme také bílkoviny, vlákninu, proteiny a důležité antioxidanty. Mimo jiné jsou zdrojem omega 3 a 6 mastných nenasycených kyselin a rostlinných fytosterolů. Protože neobsahují téměř žádné cukry, ale výše zmíněné bílkoviny i vlákninu jsou často součástí redukčních diet, protože jejich konzumace dodává pocit sytosti.
Víte, že správný název nejsou loupané, ale blanšírované? Z mandlí se totiž ještě před jakoukoliv úpravou musí odstranit tvrdá skořápka, ale abychom získali mandle “nahaté” bez kožovité slupky, musí projít procesem, kterému říkáme blanšírování. Mandle se nejdříve spaří a poté zase prudce zchladí. Lehce se pak svlékne jejich hnědá slupka a my je pak můžeme využít jako dekoraci na sladké pokrmy nebo z nich vyhnětat výborné těsto!
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 2423 kJ/ 603 kcal | ||
Bílkoviny: | 21g | ||
Tuky: | 54g | ||
nasycené mastné kyseliny: | 4,59g | ||
Sacharidy: | 10g | ||
z toho cukry: | 3,7g | ||
Vláknina | 12g | ||
Sůl: | 0,002g |
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
není skladem
Česká pošta - Balík do ruky | 99 Kč | |
Česká pošta - Balíkovna | 75 Kč | |
Česká pošta - Balík na poštu | 85 Kč | |
Zásilkovna - Výdejní místo | 70 Kč | |
PPL Parcel CZ private | 105 Kč | |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.