Potřebujete poradit?

info@herbal-store.cz

Nákupní košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

CZK / EUR

Zrnková káva Etiopia Yirga - 100% Arabica

  • Základní množství 250 g
  • Země původu Etiopia

165 Kč

250 g

ks

není skladem Kdy zboží obdržím?

Popis
  • Stupeň pražení: CITY +  - střední
  • Technologie zpracování: Mokrá
  • Kyselost: Nízká, lehce znatelná
  • Chuť: Výrazná, čokoládová, oříšková až ovocná, mírně kořeněná
  • Aroma: Květinové

Etiopie je zemí plná přírodních i kulturních památek a původních kmenů, které již stovky let žijí stejným způsobem života. Nachází se tu jedna z nejvyšších hor a zároveň i nejhlubší místo místo na světě - "brána do pekel" proláklina Danakil. Je to ale také stát s pohnutým osudem, válečnými konflitky a polovina obyvatelstva stále žije pod hranicí chudoby. A právě zde, v tak rozporuplné zemi, vyrůstají první kávovníky a rodí se tu nápoj zvaný káva. Tak jedinečná, různorodá, plná chutí i barev. Stejně jako její domovina ...

O PŮVODU ETIOPSKÉ KÁVY

Ačkoliv se Etiopie řadí k nejchudším zemím na světě a co se týče infrastrukutry i služeb mají k dobré úrovni ještě dlouhou cestu, u kávy je tomu právě naopak. Etiopané byli prvními, kdo začal kávu zpracovávat mokrým způsobem a v oblasti Yirgacheffe byla postavena vůbec první mycí linka. Etiopie pak patří sedmé místo na světě ve vývozu tohoto artiklu a první v celé Africe

Za objevení kávy údajně vděčíme etiopskému pasáčkovi koz Kaldimu. Ten své kozy každý večer naháněl pomocí píšťalky, jakmile na ní zapískal, kozy přiběhly a poslušně kráčely do svého příbytku. Jednoho dne však kozy nepřiběhly a pasáček Kaldi je začal hledat. Naštěstí nebyly daleko, ale za to měly energie na rozdávání. Po chvilce pozorování si Kaldi vzal do hrsti červené plody, která kozy s chutí spásala a donesl je mnichům v nedalekém opatství Sufa. Ti je však s nezájmem hodili do ohně, ale teprve co se z něj začala linout příjemná kávová vůně jim začali věnovat pozornost. Několik plodů vylovili z ohně, rozpustili ve vodě a ... narodila se káva!

Dnes hraje káva v Etiopii významnou roli. Nejen, že je významnou hospodářskou a vývozní komoditou, zaměstnává sedminu obyvatel Etiopie a čtvrtinu výnosů z exportu tvoří právě kávová zrna, u kávy si Etiopané řeší problémy, politiku i obchod, ale její popíjení stále doprovází tradiční rituály. V Etiopii si však kávu s mlékem nedáte, ale za to Vám tu pěkně osladí život. 

ZPRACOVÁNÍ PO AFRICKU

Kávové plantáže v Etiopii nalezneme na východě v oblasti Harrar, další nedaleko hlavního města Addis Abeba v oblasti Djimma a třetí oblastí kavě zaslíbené je Sidamo, odkud pochází i naše Yirgacheffe. Kávě se věnuje přibližně sedmina obyvatel této stomilionové země. Zajímavostí je, že produkce kávy je většinou v rukách drobných farmářů a místních obchodníků, což je v dnešním světě spíče vzácností.

Zpracování etiopské kávy probíhá ve většině případů mokrým způsobem, protože právě Etiopie vtiskla této technologii svou tvář. Město Yirgacheffe si nechalo nainstalovat vůbec první mycí linku, aby zoptimalizovalo zpracování kávy a vyhověli tak stále vzrůstajícímu odbytu. Kávovníky z této oblasti jsou pěstovány ve vyšších nadmořských výškách kolem 1 500 m n. m. a pro výrobu jsou používány nejen kávovníky z plantáží, ale i ty divoce rostoucí, které kávě dodávají africký šmrnc.

Po sběru se červené bobule vloží po dobu 18 hodin do vody, kde se umývají a zároveň se oddělují zralé plody od těch nekvalitních. Poté se skrze drtící plech oddělí káva od slupky i dužiny a přichází na řadu fermentace. Ta především zbaví zrna slizu a podtrhne silnou aromatickou vůni i výraznou chuť.

PROFIL KÁVY ETIOPIA YIRGA

Víte, jak chutná Afrika? Jako Etiopia Yirga! Chuť je plná, intezivní a lehce kořeněná. Můžeme v ní najít čokoládové, oříškové a ovocné či citrusové tóny s kořeněným nádechem. Především pak chuť meruňky, broskví a medu. Vůně je květinová připomínající rozkvetlé tulipány či gerbery. Zároveň nás potěší vyváženost, kterou se může etiopská káva pyšnit, která je bez stopy hořkosti, trpkosti a jen s malou míru acidity. Kávová zrna jsou plná, hnědá a lesklá.

Kávu namelte na požadovanou hrubost. K přípravě mleté kávy pak použijte 2 čajové lžičky na 250 ml vody. Teplota vody při zalití by měla mít 95°C.

 

 

 

Svět bylin
Jaké bylinky sbírat na jaře a jak je využít

Jaké bylinky sbírat na jaře a jak je využít

Říká se, že v přírodě není rostlina, aby na něco nebyla. Které ale sbírat zrovna na jaře a co za účinky můžeme očekávat?

Číst více
Bylinkový jarní detox

Bylinkový jarní detox

Přichází jaro. Čas, kdy se příroda probouzí k životu a i my sami cítíme potřebu proměny. Jednou z nejlepších cest, jak tento proces podpořit, je jarní detoxikace těla a mysli.

Číst více

Dotaz na produkt zavřít
Načíst
Kdy zboží obdržím? zavřít

není skladem

Česká pošta - Balík do ruky 99 Kč
Česká pošta - Balíkovna 75 Kč
Česká pošta - Balík na poštu 85 Kč
Zásilkovna - Výdejní místo 70 Kč
PPL Parcel CZ private 105 Kč
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou zdarma

Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.

Hledání

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.