Potřebujete poradit?

+420 774 658 832 (9–15h)

Nákupní košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

CZK / EUR

Zrnková káva Etiopia Yirga - 100% Arabica

  • Základní množství 500 g
  • Země původu Etiopia
  • Minimální trvanlivost 05/04/2022

315 Kč

500 g

ks

skladem Kdy zboží obdržím?

Popis
  • Stupeň pražení: CITY +  - střední
  • Technologie zpracování: Mokrá
  • Kyselost: Nízká, lehce znatelná
  • Chuť: Výrazná, čokoládová, oříšková až ovocná, mírně kořeněná
  • Aroma: Květinové

Etiopie je zemí plná přírodních i kulturních památek a původních kmenů, které již stovky let žijí stejným způsobem života. Nachází se tu jedna z nejvyšších hor a zároveň i nejhlubší místo místo na světě - "brána do pekel" proláklina Danakil. Je to ale také stát s pohnutým osudem, válečnými konflitky a polovina obyvatelstva stále žije pod hranicí chudoby. A právě zde, v tak rozporuplné zemi, vyrůstají první kávovníky a rodí se tu nápoj zvaný káva. Tak jedinečná, různorodá, plná chutí i barev. Stejně jako její domovina ...

O PŮVODU ETIOPSKÉ KÁVY

Ačkoliv se Etiopie řadí k nejchudším zemím na světě a co se týče infrastrukutry i služeb mají k dobré úrovni ještě dlouhou cestu, u kávy je tomu právě naopak. Etiopané byli prvními, kdo začal kávu zpracovávat mokrým způsobem a v oblasti Yirgacheffe byla postavena vůbec první mycí linka. Etiopie pak patří sedmé místo na světě ve vývozu tohoto artiklu a první v celé Africe

Za objevení kávy údajně vděčíme etiopskému pasáčkovi koz Kaldimu. Ten své kozy každý večer naháněl pomocí píšťalky, jakmile na ní zapískal, kozy přiběhly a poslušně kráčely do svého příbytku. Jednoho dne však kozy nepřiběhly a pasáček Kaldi je začal hledat. Naštěstí nebyly daleko, ale za to měly energie na rozdávání. Po chvilce pozorování si Kaldi vzal do hrsti červené plody, která kozy s chutí spásala a donesl je mnichům v nedalekém opatství Sufa. Ti je však s nezájmem hodili do ohně, ale teprve co se z něj začala linout příjemná kávová vůně jim začali věnovat pozornost. Několik plodů vylovili z ohně, rozpustili ve vodě a ... narodila se káva!

Dnes hraje káva v Etiopii významnou roli. Nejen, že je významnou hospodářskou a vývozní komoditou, zaměstnává sedminu obyvatel Etiopie a čtvrtinu výnosů z exportu tvoří právě kávová zrna, u kávy si Etiopané řeší problémy, politiku i obchod, ale její popíjení stále doprovází tradiční rituály. V Etiopii si však kávu s mlékem nedáte, ale za to Vám tu pěkně osladí život. 

ZPRACOVÁNÍ PO AFRICKU

Kávové plantáže v Etiopii nalezneme na východě v oblasti Harrar, další nedaleko hlavního města Addis Abeba v oblasti Djimma a třetí oblastí kavě zaslíbené je Sidamo, odkud pochází i naše Yirgacheffe. Kávě se věnuje přibližně sedmina obyvatel této stomilionové země. Zajímavostí je, že produkce kávy je většinou v rukách drobných farmářů a místních obchodníků, což je v dnešním světě spíče vzácností.

Zpracování etiopské kávy probíhá ve většině případů mokrým způsobem, protože právě Etiopie vtiskla této technologii svou tvář. Město Yirgacheffe si nechalo nainstalovat vůbec první mycí linku, aby zoptimalizovalo zpracování kávy a vyhověli tak stále vzrůstajícímu odbytu. Kávovníky z této oblasti jsou pěstovány ve vyšších nadmořských výškách kolem 1 500 m n. m. a pro výrobu jsou používány nejen kávovníky z plantáží, ale i ty divoce rostoucí, které kávě dodávají africký šmrnc.

Po sběru se červené bobule vloží po dobu 18 hodin do vody, kde se umývají a zároveň se oddělují zralé plody od těch nekvalitních. Poté se skrze drtící plech oddělí káva od slupky i dužiny a přichází na řadu fermentace. Ta především zbaví zrna slizu a podtrhne silnou aromatickou vůni i výraznou chuť.

PROFIL KÁVY ETIOPIA YIRGA

Víte, jak chutná Afrika? Jako Etiopia Yirga! Chuť je plná, intezivní a lehce kořeněná. Můžeme v ní najít čokoládové, oříškové a ovocné či citrusové tóny s kořeněným nádechem. Především pak chuť meruňky, broskví a medu. Vůně je květinová připomínající rozkvetlé tulipány či gerbery. Zároveň nás potěší vyváženost, kterou se může etiopská káva pyšnit, která je bez stopy hořkosti, trpkosti a jen s malou míru acidity. Kávová zrna jsou plná, hnědá a lesklá.

Kávu namelte na požadovanou hrubost. K přípravě mleté kávy pak použijte 2 čajové lžičky na 250 ml vody. Teplota vody při zalití by měla mít 95°C.

 

 

 

Svět bylin
Nový doplněk stravy pro lepší imunitu

Nový doplněk stravy pro lepší imunitu

Novinek není nikdy dost! A my přicházíme rovnou s celým novým produktem přímo z naší dílny.

Číst více
JARO JE TADY! ČAS NA DETOX

JARO JE TADY! ČAS NA DETOX

Jaro je symbolem změn! Podpořte správnou funkci svého organismu očistou. Hned několik bylinek Vám v tom pomůže.

Číst více

Dotaz na produkt Zavřít
Načíst
Kdy zboží obdržím? Zavřít

250 ks skladem

Česká pošta - Balík do ruky 92 Kč v pondělí 2. 8.
Česká pošta - Balíkovna 65 Kč v pondělí 2. 8.
Česká pošta - Balík na poštu 79 Kč v pondělí 2. 8.
Zásilkovna - Výdejní místo 66 Kč v pondělí 2. 8.
PPL Parcel CZ private 99 Kč v pondělí 2. 8.
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou zdarma v pátek 30. 7.
Hledání