Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Indická kuchyně se stala celosvětově známou právě pro svoje výrazné koření. Čajové směsi z této asijské země jsou stejně tak chutné a rozmanité právě jako její kuchyně. Originální kombinace koření vás jak pohladí na jazyku, tak pomůže tělu v chladnějším ročním období. Masala Chai je velmi oblíbená směs, která zahřeje, rozproudí krev v žilách a jako bonus zažene bakterie a viry. Kromě hromady zdravotních účinků vám čaj nabídne také lahodnou originální chuť plnou sladké skořice, kardamomu a štiplavého zázvoru. Čaj má díky černému čaji tmavě hnědou barvu a obvykle se podává s mlékem. Můžeme ho dochutit medem nebo třeba třtinovým cukrem.
Indické směsi čajů jsou velmi bohaté na voňavé druhy koření a u směsi Masala Chai tomu není jinak. Směs Masala Chai obsahuje černý čaj Camellia Sinensis (56 %), kousky skořice, kousky zázvoru, kardamom a aroma vanilky.
Čajovník čínský je stálezelená bylina plná vitamínů a minerálů, která dorůstá výšky až 5 metrů. Má podobu keře a kromě uctivé výšky je také velmi odolná - vydrží i mrazy do -18° C. Má lesklé úzké listy, pevný oddenek a světlé žlutobílé květy, které začínají kvést na podzim a kvetou během zimy zhruba jednou za 10 let. Čajovník patří do rodu Camellia a dnes už roste na plantážích po celém světě ve vhodných podmínkách. Právě z čajovníku se vyrábí oblíbené zelené, černé a bílé čaje. Rozdíl mezi čaji je zpravidla v různém zpracování a délce kvašení. Historie této užitečné byliny se datuje až do 3. století. Svědčí o tom první písemné záznamy z Číny, nicméně první větší osvěta proběhla v 7.-10. století, kdy v dynastii Tchang sepsali první všeobecnou knihu o tomto zázraku přírody. Čaj se tehdy stal velmi oblíbenou surovinou, která se právě z Číny rozvážela do celého světa. Popularitu si čaj získal hlavně díky svojí chutí a proslulými účinky.
Skořice - velmi oblíbená aromatická složka indických směsí. Kromě výrazné vůně a jemné chuti je také známá pro její schopnost snižovat cholesterol a redukovat hladinu krevního cukru. Dodává směsi lahodnou a originální chuť. Právě obsahu skořice ve směsi čaj krásně prohřeje tělo a rozproudí krev v organismu. Zázvor se pak postará o normální hladinu cukru v krvi a pomáhá k normální funkci kardiovaskulárního systému. Také má silné antioxidační účinky a podporuje imunitní systém.
Tuto lahodnou směs znali Indové už před 5 000 lety a váže se k ní spousta legend. Nápoj byl tehdy bez kofeinu a používal se především jako ájurvédský lék. Zbytek světa objevil tuto směs až v roce 1835 při britské kolonizaci. Z Masala Chai se postupně stala indická tradice a dnes má každý svůj region svoji oblíbenou variaci této směsi. Každý Masala Chai tak chutná trochu jinak.
Med, sladký lék přírody - jak prospívá našemu zdraví?
Pojďme se společně podívat na to, k čemu je med dobrý a s čím vším si dokáže poradit.
Nejúčinnější superpotraviny pro posílení imunity
Slyšeli jste už o superpotravinách? Přečtěte si o potravinách, které se jen hemží živinami a minerály.
1000 ks skladem
Česká pošta - Balík do ruky | ve středu 11. 12. | 99 Kč |
Česká pošta - Balíkovna | ve středu 11. 12. | 75 Kč |
Česká pošta - Balík na poštu | ve středu 11. 12. | 85 Kč |
Zásilkovna - Výdejní místo | ve středu 11. 12. | 70 Kč |
PPL Parcel CZ private | ve středu 11. 12. | 105 Kč |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | ve středu 11. 12. | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.