Vysoký krevní tlak: Tichý zabiják vašeho zdraví
Pojďme se společně podívat, co se děje v těle, když je krevní tlak zvýšený a jak můžeme tomuto stavu předcházet.
Má krásné, dlouhé zelené tipsy, příjemné aroma, spoustu antioxidantů a jeho chuť si zamilují i ti, kteří zeleným čajům příliš neholdují. Ano, čínský Mao Feng je jednoduše klasa a ve Vaší čajové sbírce rozhodně nesmí chybět!
Víte, že první písemná zmínka o čínském čaji pochází z roku 300 př. n. l. nebo, že v Číně byla sepsána první kniha o čaji již v 8. století n. l.? To přesně jsou důvody, proč jsou Číňané o několik mílových kroků před svými konkurenty. Protože Čína, to je kolébka tohoto lahodného nápoje.
V Číně nejdříve konzumovali čaj tak, že lístky vhodili přímo do kotlíku s vařenou vodou, citrusy, špetkou soli a kořením. Tím jim vznikla lahodná polévka i pro nejchudší obyvatelstvo. Zároveň bychom se mohli setkat i s přípravou slaného koláče, kdy se k čajovým lístkům přidávala rýže, maso, bylinky a zelenina. Teprve až buddhističtí mniši přišli s revoluční myšlenkou popíjet čajové lístky jako nápoj. A právě v 8. století vzniká Klasická kniha o čaji, kde jsou zmapovány metody pěstování, zpracování i popíjení. Zajímavostí je, že až o století později se s čajem seznamují Japonci.
První exporty do zahraničí probíhali již za dynastie Ming a každá země pak do popíjení čaje otiskla svou vlastní kulturu.
Mao Feng můžeme přeložit jako “ochmýřený vrcholek”, což přímo souvisí se sběrem a následným zpracováním. Pro Mao Feng je totiž typický sběr v poměru jeden stříbřitě ochmýřený tips a jeden zelený list. Samotné označení Mao Feng pak symbolizuje kvalitně zpracovaný čaj s vysokým podílem tipsů a esíčkovitě stočených lístků.
A jak vlastně takový sběr vypadá? Začíná se brzy ráno, kdy ještě slunce nesedí pevně na obloze. Sběr mají ve většině případů na starosti ženy sběračky, které se s velkými koši na zádech vydávají vstříc čajovníkům položených ve vysokých nadmořských výškách provinice Fujian. Po sběru se musí sběračky co nejdříve dostat ke zpracovatelům, aby lístky nefermentovaly. Rozloží se na velká síta, kde se nechají zavadnout a napařují vysokou teplotou, aby se zastavila případná oxidace. Poté se čaj roluje, suší a následně třídí.
Na jeden šálek o objemu 200 ml použijeme jednu čajovou lžičku (na 0,5l konvici použijeme tři čajové lžičky) a zalijeme vodou o teplotě 70°C, maximálně 80°C. Šálek necháme zakrytý louhovat 3 minuty a scedíme.
Nálev má stříbřitou až jemně žlutou barvu a chuť? Ta je bez náznaku svíravosti, hořkosti a tříslovin. V jednom šálku se snoubí jemně bylinková, lehce pikantní a ovocná chuť. Celkem netypická pro zelený čaj a z toho důvodu je Mao Feng populární i mezi lidmi, kteří zeleným čajům neholdují. Nejvíce se k jemnému čaji hodí sýry a smetanové pokrmy.
Jak umí Mao Feng v zimním nečase zahřát, dokáže během horkého odpoledne osvěžit. Tři lžičky přidáme do 0,5l konvice a zalijeme horkou vodou o stejné teplotě jako kdybychom připravovali teplý nápoj. Vylouhujeme tři minuty, scedíme a vložíme alespoň na jednu hodinu do ledničky. Podáváme s kapkou citronu a několika kostkami ledu.
Mao Feng není vhodný pro těhotné a kojící ženy a nepodávejte dětem mladším 15 let.
Vysoký krevní tlak: Tichý zabiják vašeho zdraví
Pojďme se společně podívat, co se děje v těle, když je krevní tlak zvýšený a jak můžeme tomuto stavu předcházet.
Mikroplasty v potravinách: Skrytá hrozba
Víte, co jíte? A víte, co jíte doopravdy? Připravili jsme pro vás článek o stále oblíbenějším tématu, které není radno přehlížet. Přečtěte si o mikroplastech, které se nachází i na vašem talíři a zjistěte, jak se tam dostali a jak se před nimi můžeme chránit.
není skladem
Česká pošta - Balík do ruky | 99 Kč | |
Česká pošta - Balíkovna | 75 Kč | |
Česká pošta - Balík na poštu | 85 Kč | |
Zásilkovna - Výdejní místo | 70 Kč | |
PPL Parcel CZ private | 105 Kč | |
Osobní odběr: Jablonec nad Nisou | zdarma |
Termíny doručení jsou závislé na aktuální situaci a kapacitách přepravních společností.