Hojicha - pražený japonský čaj
- Základní množství 100 g
- Země původu Japonsko
- Jedna dávka 1 - 2 lžičky
- Příprava Nálev
- Množství 200 ml
- Teplota vody 70°C
- Louhování 2 minuty
HLAVNÍ ÚČINKY:
- Normální střevní mikroflora
- Optimální funkce střevního traktu
- Antioxidant
- Pozitivně ovlivňuje stav pokožky
- Podpora kognitivních funkcí
DÁVKOVÁNÍ
- 2 zarovnané čajové lžičky zalijeme 200 ml horké vody (1 polévková lžíce na 0,5l)
- Teplota vody by měla být 70°C (přibližně 2 minuty po dosažení varu)
- Louhujeme zakrytý 60 až 70 vteřin a poté scedíme
- Výluh můžeme využít celkem 3x
- Doporučujeme popíjet během jídla nebo po něm
Myslíte si, že čaj může být pouze z čajových lístků nebo že zelený čaj musí mít jen travnatou barvu? Oba tyto mýty rozbíjí Hojicha (hódžiča). Japonský poklad, který se získává z větviček, stonků i lístků, poté praží a výsledný nálev má tak mahagonovou barvu. A chuť? Ojedinělá. Jako bychom smíchali vánoční cukroví a horké kaštany.
NEPLÝTVAT, ALE VYTVOŘIT NOVÝ DRUH
Objevení čaje Hojicha, dá-li se tomu tak říkat, je vlastně dílem náhody. Ve 20. letech 19. století začali japonští pěstitelé smýšlet více ekonomicky a začali zpracovávat i odpad, který vznikl při zpracování čaje Bancha a Sencha. Větvičky i stonky upražili, výsledná chuť je mile překvapila a dala tak vzniknout novému druhu. Vždyť samotný název Hojicha v překladu znamená pražený čaj. Máme tedy štěstí, že japonští pěstitelé byli osvíceni bezodpadovou metodou a dali tak vzniknout novému čaji.
Na japonském trhu je už Hojicha za ta léta stálicí a proniká i do ostatních států. A nezůstává pouze u čaje. Hojicha je doplňkem také několika chlazených nápojů i dezertů.
ZPRACOVÁVÁNÍ ČAJE
Dnes se k výrobě čaje Hojicha nepoužívá pouze zbytkový materiál, ale vyrábí se z pozdně sesbíraných lístků japonského čaje Bancha a příležitostně se ke zpracování použije i kvalitnější Sencha, ale tam se již obsahu větviček a stonků nevyhneme.
Čajovníky se pěstují na přímém slunci, aby se v lístcích vytvořilo co nejvíce katechinů, které slouží jako ochrana před slunčním zářením a zároveň mají antioxidační účinky. Po sběru se listy napařují v horké páře a následně se praží na dřevěném uhlí, dokud nemají listy hnědou barvu. Tento proces má pak za následek, že v čaji je pouze zanedbatelné množství kofeinu.
MÍSTO KÁVY NEBO K DOBRÉ VEČEŘI
Tou největší výhodou čaje Hojicha je, že se může popíjet po celý den, protože neobsahuje téměř žádný kofein. Zároveň nám však svou chutí i vůní arabský mok připomíná. Má příznivý vliv na zažívání, a tak si ho můžeme dopřát i během oběda nebo dobré večeře. A nemusíme se obávat, že večer nezahmouříme oko.
Hojicha je také skvělým doplňkem antioxidantů, které pročistí náš organismus od volných radikálů což má příznivý vliv na naší pleť. Má hřejivé účinky a nás potěší především během zimních měsíců, kdy se jen tak zabalíme do deky. A s lehce nasládlým, karamelovým společníkem to půjde snadno.
JAK NA PŘÍPRAVU
Dvě čajové lžičky přelijeme horkou vodou (2dl), která by měla mít 70°C. Toho docílíme tak, že po dosažení varu, necháme dvě minutky vodu v konvici odstát. Zarytý hrneček louhujeme velmi krátce, stačí 60 až 70 vteřin a přecedíme. Výluh pak můžeme ještě 3x využít, ale dobu louhování protáhneme na minutu a půl. Každý dalsí nálev nám poodkryje nové vůně i chutě.
A nezapomeňte vyzkoušet i letní podobu! Příprava probíhá stejně jen s tím rozdílem, že do připraveného hrnečku přidáme několik kostek ledu. Můžeme ozvláštnit několika kapkami pomerančové nebo citronové šťávy a přidat mátu na ozdobu.
Nálev se nám hned po zalití začne zabarvovat do červenohnědé, chuť je nasládlá s karamelovými a ořechovými tóny. Může nám připomínat i právě upečené cukroví a horké kaštany. V zimních měsísch tak naladí stoprocentní vánoční atmosféru. Aroma připomíná kávu.

Poslední odeslání kratomu do SK 6.12.2021
Konec Kratomu na Slovensku! Poslední objednávky tak vybavujeme do 6.12.