Bancha Japan - zelený čaj
- Základní množství 50 g
- Země původu Japonsko
- Jedna dávka 1 - 2 lžičky
- Příprava Nálev
- Množství 200 ml
- Teplota vody 70 - 80°C
- Louhování 2 minuty
Hlavní účinky
- Podporuje obranyschopnost a srdeční činnost
- Dodává vitalitu
- Podporuje kognitivní funkce a fyzickou výkonnost
- Působí na metabolismus glukózy
- Podporuje kontrolu tělesné hmotnosti
- Zlepšuje stav kloubů a kostí
- Zlepšuje duševní zdraví a kvalitu spánku
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Antioxidant - normální stav pokožky
DÁVKOVÁNÍ
- 1 až 2 čajové lžičky na 200 ml vody
- Teplota vody při zalití je 70 - 80°C
- Doba louhování zakrytého šálku je 1 až 2 minuty a poté scedíme
- Výluh můžeme využít celkem 3x, vždy zkrátíme dobu louhování
- Můžeme dochutit medem nebo bezinkovým sirupem
- Bancha není vhodná pro těhotné a kojící ženy a děti do 12 let
Klasika. Tak přesně to vystihuje japonský čaj Bancha. Je to totiž nejběžnější druh čaje na který můžete v Zemi vycházejícícho slunce narazit. Pijí ho tu všichni od rána až do večera. A nemusí se bát nespavosti. Protože Bancha nejen, že skvěle chutná, ale zároveň obsahuje jen velmi malé množství kofeinu.
JAK VZNIKÁ KLASIKA MEZI ČAJI
Japonsko je téměř synonymem pro kvalitní zelený čaj. Historie výroby tohoto moku zde sahá až do 8. století a to už je pěkná řádka let pro nasbírání cenných zkušeností. A protože Japonci jsou i šikovní obchodníci, pochopili, že o jejich artikl je velký zájem i za hranicemi a od poloviny 19. století si tak japonské čaje můžeme vychutnávat i v Evropě.
Dnes zabírají čajové pole v Japonsku téměř 46 000 hektarů a produkce přesahuje 85 000 tun. Výjimečnost japonského čaje pak potvrzuje fakt, že v roce 2013 byla japonská kuchyně zapsána na seznam nehmotných památek UNESCO.
Z Japonska pocházejí takový čajový velikáni jako je Matcha, Sencha či Gyokuro. Ale ještě před tím než se vrhnete do těchto kousků, měli byste začít na prvním schůdku, a to je právě Bancha. Sběr čaje Bancha je téměř shodný s čajem Sencha a možná Vám na první pohled mohou přijít podobné. Ale rozdíl tu přeci jenom je.
Bancha se sklízí až ke konci léta nebo začátkem podzimu, kdy se kofein z lístků přesouvá do větví a kořenů čajovníku. Listy jsou tmavě zelené, ploché a mírně srolované. Sběračky, které mají na svých zádech velké proutěné koše, škubají lístky jež se následně rozprostřou na slunci a nechají zavadnout. Poté se lístky krátce napaří, aby se zabránilo oxidaci a oni si tak nechali svou krásně smaragdovou barvu. Čajové lístky se následně svinují, suší, třídí a balí pro světový i domací trh.
ČAJ VHODNÝ PRO CELÝ DEN
Jestliže hledáte společníka na celodenní popíjení, právě jste ho našli. Jeho nasládlá a svěží chuť s minimem svíravosti Vás přenese přímo do japonských čajových zahrad.
K přípravě nám bude stačit jedna, maximálně dvě čajové lžičky, které zalijeme 200 ml horké vody o teplotě 70 - 80°C (přibližně 2 minuty po dosažení varu). Šálek necháme zakrytý louhovat 1 až 2 minuty a poté scedíme. Výborná kombinace je Banchy a bezinkového sirupu. Nálev má světlou, žlutou nebo žlutozelenou barvu. Vůně je, jak už jsme u zelených čajů zvyklí, příjemně trávová.
A co taková ledová Bancha? Žádný problém! Na 0,5 l přidáme tři až čtyři lžičky, zalijeme horkou vodou (70 - 80°C), vylouhujeme (1 až 2 minuty) a scedíme. Poté necháme odstát alespoň hodinu v ledničce a nakonec přidáme pár kostek ledu.

Poslední odeslání kratomu do SK 6.12.2021
Konec Kratomu na Slovensku! Poslední objednávky tak vybavujeme do 6.12.