Camu camu (Myrciaria dubia)

Camu camu - Největší zásobárna vitamínu C. Posiluje obranyschopnost, bojuje proti špatné náladě, infekcím i únavě.


Obsahuje nejvíce vitamínu C na světě, plody vypadají jako malý citron a roste v Amazonském pralese. Jmenuje se Myrciaria dubia, ale mnohem jednodušší pro nás bude označení Camu Camu. A to jméno si dobře zapamatujte. Jedná se o vycházející hvězdu mezi superpotravinami a také o nového společníka během sychravého podzimu.

Camu Camu jako tradice indiánů

Domovem Camu Camu je Amazonie a právě zde má její užívání dlouholetou tradici. Možná můžeme říct i staletou, protože první zmínky o konzumaci těchto plodů pochází z doby, kdy o jihoamerickém kontinentu Evropané ještě ani nevěděli. Amazonští indiáni plody sbírali do svých kánoí a z jednoho keře byli schopni otrhat i 12 kg. Poté si z nich vyrobili osvěžující a mírně kyselý nápoj, který nazývali Refresco de Camu Camu. Zajímavostí je, že s tímto označením se můžeme v Peru a Brazílii setkat dodnes. A na co Camu Camu užívali? Na osvěžení těla, různé infekce, nachlazení, opary i problémy s očima.

Obliba Camu Camu v jihoamerických státech neklesá, ale stále roste. To je také důvod, proč jsou v Peru sazenice keříku nabízeny zdarma.

Nenápadný keřík s plody plnými vitamínů

Camu Camu není žádný mohutný strom, ale maximálně 5 metrů vysoký keř. Stále zelené listy jsou menší, na délku bychom jim naměřili 20 cm a na šířku pouhé 2 centimetry. Mají oválný tvar a jsou kopinaté. Bílé, drobné květy mají nasládlou vůni. Plod, který nás ze zdravotního pohledu zajímá nejvíce, roste v trsech a tvarem připomíná citron. Barvou nikoliv, protože je zabarven od oranžové až po temně červenou. Po rozříznutí na nás vykoukne dužina, která má kyselou chuť. To je způsobeno vysokým obsahem vitamínu C.

A kde toto tropické ovoce uvidíme růst? V Kolumbii, Peru, Brazílii, Bolívii i Ekvádoru a kromě tropického či subtropického podnebí potřebuje také zavodněnou půdu. To je také důvod, proč vyrůstá v bažinách nebo poblíž řek. A často ji můžeme spatřit i v záplavových oblastech. Nedávno se do pěstování Camu Camu pustili také Japonci.

Nejvyšší obsah vitamínu C na imunitu, lepší náladu i energii

Ačkoliv jsme tu už v úvodu naťukli, znovu si to připomeneme. Camu camu v sobě ukrývá extrémně vysoký obsah vitamínu C, dokonce ho má tak moc, že ho žádná jiná rostlina nepřekoná. Je ho zde 60x více než v pomeranči a jen půl čajové lžičky zaručí příjem až 400% denní dávky vitamínu. A protože se nejdná o synteticky vyrobené léčivo, ale o přírodní přípravek, vitamín C se v našem těle lépe a rychleji vstřebává.

Tak vysoké množství vitamínu C neuniklo pozornosti vědců a podle laboratorních testů se jeho obsah pohybuje v rozmezí 1882 mg až do 2280 mg na 100 g čerstvých plodů, což je 40x více než můžeme nalézt v pomerančovém džusu a 2x více než má acerola. Ta je v Jižní Americe, co se týče obsahu vitamínu C, doslova superstar. V citronu bychom toho samého vitamínu našli pouze 53 mg na 100 g.

Právě obsah vitamínu C posiluje náš imunitní systém a činí ho odolnější vůči virům i bakteriím. Osvěžuje naše tělo, dodává mu novou energii a zlepšuje náladu. Camu camu tak pomáhá zmírňovat i depresivní stavy, nervozitu a stres.

Mírně kyselé plody jsou také účinným antioxidantem, který pročišťuje naše tělo a zbavuje ho škodlivých látek. I proto má přívlastek “anti-aging”. Nejen, že zlepšuje stav naší pokožky, ale dodává jí vitalitu a zmírňuje známky stárnutí. Camu camu můžeme užívat i během nachlazení, chřipky, zánětu průdušek, kašle i zánětu horních cest dýchacích. Zmírňuje jejich nepříjemné symptomy a zároveň urychluje dobu léčby.

Pomocník na vysoký tlak i prevence proti chorobám

Camu camu ocení naše kardiovaskulární soustava, protože užívání těchto plodů chrání srdce, podporuje krevní oběh a optimalizuje krevní tlak. Má také pozitivní vliv na cévy. Konzumace Camu camu slouží jao prevence proti revmatickým chorobám, vředům, oparům či cukrovce. Známá je také jejich účinnost na náš zrak. Chrání oční sítnici, oční nervy a udržuje oči v dobrém stavu.

Účinně bojuje proti infekcím i zánětům v těle, snižuje bolesti kloubů, chrání játra i ledviny a předchází rakovině jater. Zlepšuje paměť i koncentraci a snižuje procento výskytu neurodegenerativních chorob. Podle výzkumů pomáhá snižovat příznaky Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby.

Camu Camu není jen jeden vitamín

Kromě vitamínu C, má Camu camu vysoký obsah také vitamínů B1, B2, a B3. Dále obsahuj fenolické látky a karotenoidy, jež mají antioxidační působení. Z minerálních látek obsahuje železo, draslík, vápník, zinek, fosfor a niacin. Zastoupení mají pak i bílkoviny, proteiny a vlákninu.

Camu camu do všeho

Optimální denní dávka je jedna čajová lžička. Na osvěžení se přidá do hrnečku s vodou a pořádně zamíchá.

Ale používat Camu camu jen jako osvěžující nápoj, by byla obrovská škoda. Jemně kyselá chuť nám pomůže zvýraznit chuť pokrmu, smoothie, jogurtu, či müsli. Ale to není všechno, můžeme jej přidat také do pečiva, omáček, polévek, pesta, salátů či salátových zálivek. A protože chceme, abyste využili celý potenciál Camu camu, přidejte ho do marinády. Kyselá složka v podobě tropického plodu způsboí, že maso bude měkčí a šťavnatější.

Pozor na “přecéčkování”

Jak se říká: “všeho moc škodí”, a tak je důležité nepřekračovat doporučenou denní dávku. Zvýšená konzumace by mohla přivodit překyselení organismu, žaludeční křeče či průjmy. Ale nebojte, muselo by se jednat o opravdu vysokou dávku. Nepodávejte dětem mladším 3 let a těhotné i kojící ženy pošleme před konzumací raději k jejich ošetřujícímu lékaři.

nechcete přijít o žádné novinky?

Vyplňte svůj e-mail a budete dostávat pravidelné informace o všech akcích a slevách.

Přihlášení

Zapomněli jste heslo? Pošleme Vám nové.
Jste tu poprvé? Vytvořte si nový účet.