Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma - přezdívá se jí zlaté koření, protože posiluje imunitu, zmírňuje záněty a pročistí organismus od škodlivých látek.


Možná ji znáte jen jako aromatické koření se štiplavou chutí. A možná o ní dnes čtete poprvé. Ať už se řadíte ke kterékoliv skupině, Kurkuma si naši pozornost určitě zaslouží. Nejen, že okoření náš jídelníček, ale podpoří i zdraví našeho organismu. Má pozitivní vliv na srdce, působí protizánětlivě a pročišťuje nás od toxinů a škodlivých látek. I to je důvod, proč se jí přezdívá “zlaté koření”.

Součástí asijského léčitelství i kuchyně

Kurkuma se díky svým schopnostem dokázala přemístit z kuchyně až do asijských lékarniček. V ájurvédské medicíně byla používána při onemocnění jater a k opětovnému navození jejich správné funkce. V Číně zase na posílení imunitního systému a jako první pomoc při odřeninách, pohmožděninách i řezných ranách. Zlatavým práškem se několikrát denně posypalo zasažené místo a rána se pak mnohem rychleji zahojila.

V gastronomii se bez ní neobejdou v Pákistánu, Indii, Thajsku, Maroku i v některých státech Jižní Ameriky. V Asii si pak Kurkumu přidávají dokonce i do čaje.

Posledním tradičním využitím Kurkumy je barvení šatů. Hinduisté si s její pomocí barví své svatební šaty na žlutohnědé.

Tropická rostlinka se zdravým kořínkem

Ať už uslyšíte “indický šafrán”, “zlaté koření” či “žlutý zázvor”, můžete si být jistí, že se jedná o Kurkumu. A prozradíme Vám i latinský název - Curcuma longa.

Kurkuma je zařazena v čeledi zázvorníkovitých a je tak příbuzná se zázvorem. Vysoká je přibližně 1 metr a listy mají oválný tvar. Květy, které spatříme od července do září, mají růžovou nebo světle fialovou barvu. Její domovinou jsou státy jihovýchodní Asie, kde se jí daří ve vysokých nadmořských výškách 1 500 m n. m. Ačkoliv jí vyhovují teploty mezi 20°C30°C, ke svému růstu potřebuje i dostatek srážek.

Antioxidant i koření na srdce a paměť

Kurkuma má silné antioxidační účinky a je skvělým pomocníkem v boji s volnými radikály. Tím, že pročišťuje naše tělo zevnitř, přispívá i ke zlepšení stavu pokožky. Dodává ji mladistvý vzhled a vitalitu. Navíc se doporučuje také na bolesti kloubů a kostí. Nejen, že pravidelná konzumace snižuje bolesti, ale dochází i ke zlepšení celkového stavu.

Sytě žluté koření pozitivně ovlivňuje také činnost mozku a posiluje paměť. Látky, které Kurkuma obsahuje pomáhají chránit mozek a zmírňují tak riziko onemocnění, které ho napadají. Její užívání může sloužit jako prevence proti onemocnění mozkovou příhodou, Parkinsonovy či Azheimerovy choroby.

A zkrátka nepřijde ani kardiovaskulární soustava. Nejen, že Kurkuma dohlíží na správnou funkci srdce, ale zabraňuje krevním sraženinám a zlepšuje tak prokrvování. Navíc je Kurkuma známá tím, že snižuje cholesterol. Užívání Kurkumy působí i jako mírné antidepresivum. Obsažený kurkumin pomáhá při depresích, kdy nemocný ztrácí chuť k životu, trpí nespavostí i nechutenstvím.

Pomocník pro játra i špatné trávení

Aby toho nebylo málo, Kurkuma pozitivně působí i na trávicí soustavu. Příznivě působí na žaludek, podporuje tvorbu žluči a doporučuje se jako podpůrný prostředek během jaterních a žlučníkových chorobách, zánětu trávicího traktu i při výskytu parazitů. Zmírňuje nadýmání a celkově zlepšuje trávení. Detoxikuje játra a to i při silném toxickém poškození. Eliminuje bakterie salmonely a působí i během zánětu tenkého střeva.

A to není stále všechno

V poslední době se Kurkuma skloňuje v souvislosti s jejími protirakovinotvornými účinky. Jako jedna z mála rostlin působí na všechny její druhy a zároveň její užívání nedoprovází žádné vedlejší účinky. Obsažený Kurkumin dokáže s nějvětší pravděpodobností zabránit výskytu krevního řečiště, které potřebují nádorové buňky k zásobování krví. Zárověň posiluje činnost zdravých buněk.

Kdybychom to shrnuli, Kurkuma má protizánětlivé, antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Působí na naše psychické zdraví, posiluje imunitní systém, srdce a podporuje krevní oběh. Zároveň uleví i při ženských obtížích a jestliže si ji přidáte do svého pokrmu, významně zlepší jeho kvalitu.

Co nalezneme ve zlatém oddenku

Hlavní účinnou složkou je kurkumin. Ten nejen, že dodává Kurkumě její specifické zabarvení, navíc způsobuje většinu jejích účinků. Aromatickou vůni způsobují éterické oleje, které nejen, že dodávají ostrou chuť, ale zároveň podporují prokrvení a působí protikřečově. Dále bychom v kořenu našli vitamín C, který posiluje imunitní systém a vitamín E, což je silný antioxidant. Neméně významný je obsah sacharidů, bílkovin, alkaloidů, minerálních látek a pryskyřice.

Kurkuma jako dochucovadlo

Už máme všechny potřebné informace, zbývá tedy to poslední. Jak s Kurkumou naložit? Aby se kurkumin v našem těle co nejlépe vstřebal, je dobré ji před konzumací zkombinovat s černým pepřem a olivovým olejem.

Kurkumu můžeme přidat do jakéhokoliv pokrmu ať už se jedná o předkrm, hlavní chod či sladkou tečku na závěr. Můžeme se setkat s tím, že se přidává do zmrzliny, smoothie, salátů, polévek, popcornu či ovesné kaše. A od věci není také příprava pokrmu s čerstvým kořenem.

Kurkuma na zahřátí

Z Kurkumy si můžeme uvařit odvar. Do studené vody přidáme 2 3 lžičky a následně čtvrt hodiny povaříme na mírném plameni. Nakonec si odvar podle chuti osladíme.

Druhou možností je “zlaté mléko”. K přípravě budeme potřebovat kurkumovou pastu, kterou si též vyrobíme doma. Jak na to? Čtvrt hrnečku mletého pepře, půl hrnečku vody a čtvrt hrnečku práškové Kurkumy přidáme do kastrolu a na mírném ohni povaříme, dokud nám nevznikne pasta. Tu necháme v lednici vychladnout a přejdeme k dalšímu postupu. Mléko, lžičku kokosového oleje, med a čtvrt lžičky vychladlé pasty opět dáme do kastrolu a na mírném ohni vaříme. Kvůli medu však nepřivádíme k varu.

Abychom docílili pozitivních účinků, užíváme Kurkume pravidelně. Maximální doba je však 4 měsíce a poté si na měsíc odpočineme.

Pro koho není Kurkuma vhodná

Ani z dlouhodobého hlediska není užívání Kurkumy nebezpečné a není třeba se obávat nežádoucích účinků. I přes to je dobré dodržovat denní doporučenou dávku. Kurkuma není vhodná pro lidi s nemocným žlučníkem či žlučníkovými kameny a pro lidi, kteří trpí horší srážlivostí krve. Těhotné a kojící ženy by se měly před konzumací obrátit na svého ošetřujícího lékaře.

nechcete přijít o žádné novinky?

Vyplňte svůj e-mail a budete dostávat pravidelné informace o všech akcích a slevách.

Přihlášení

Zapomněli jste heslo? Pošleme Vám nové.
Jste tu poprvé? Vytvořte si nový účet.