Yerba Maté (Ilex paraguayensis)

Yerba Maté - jihoamerický stimulant, který dodá energii, zlepší soustředění i náladu.


Přezdívá se mu “zelené zlato indiánů” či “nápoj bohů”, v Argentině si bez něj téměř 95% populace nedokáže představit svůj den a my ho známe především díky silným stimulujícím účinkům. Řeč je o tropickém stromu, kterému se neřekne jinak než Yerba Maté. Ale kdybychom ho znali jen jako energii dodávající rostlinku, hodně bychom mu uškodili. Obsahuje spoustu vitamínů a má tak vysoké nutriční hodnoty, že bychom těžko hledali jemu rovného protivníka.

Dar od bohů, který proslavili Jezuité

Objevení účinků Yerba maté je přisuzováno amazonskému kmeni Guaraní. Náčelník kmene údajně zachránil bohyně Yari a Arai od útoku jaguára, kterého zabil výstřelem ze svého luku. Zároveň je pozval do svého příbytku, aby je pohostil. Ještě tu noc, když náčelník s rodinou spal, mu bohyně jako výraz díku zasadily před domem semena Maté, která měla symbolizovat pohostinnost, přátelství a užitek pro celý kmen. Kdyby jen tušily, že se účinky stromu přenesou daleko za hranice Amazonie.

Až do 17. století bylo Yerba Maté jen tajemstvím kmene Guaraní. Jejich poklidný život u břehu řeky Parma narušil až příchod jezuitů, kteří si všimli, jak místní lidé požvykují zelené lístky. Ty až zázračně zbavovaly únavy, tišily pocit hladu a osvěžovaly mysl. Netrvalo dlouho a jezuité začali v této oblasti budovat velké plantáže. Dováželi ho do Evropy a export Maté pro ně tvořil hlavní zdroj příjmu. Když byl na konci 18. století jezuitský řád zrušen, plantáže si žily vlastním životem a Yerba Maté na našem kontinentu upadlo v zapomnění. O století později zakládá v Paraguay obchodník Frederico Neumann nové plantáže, protože cítil velký potenciál vývozu tohoto stromu. A měl pravdu. V Jižní Americe je Yerba maté kult a i u nás si nachází stále více příznivců.

Zajímavostí je, že i když je Maté ve své domovině populární, na nápojovém lístku ho budete jen těžko hledat. Kalabasa ze které se čaj běžně pije je natolik osobní záležitostí, že Vám ji neńabídnou v žádné restauraci. Můžete využít pouze vodu na jeho zalití a to dokonce i na čerpací stanici.

Obyčejný strom s neobyčejnými lístky

Ilex paraguayensis je celkem krkolomné, latinské označení Yerba maté a česky bychom mu říkali Cesmína paraguayská. Je to tropický, stálezelený strom, který ve volné přírodě dorůstá až do 20 metrů, ale uměle vysazované stromky pro sběr jsou až o polovinu nižší. Listy mají oválný tvar a na koncích jsou kopinaté. Jsou tuhé, kožovité a na svrchní straně hladké. A velikost? Na délku měří až 15 cm a na šířku bychom jim naměřili i 5 cm. Květy mají žlutou nebo světle zelenou barvu a plodem je červená peckovice, jejíž velikost je maximálně 0,5 cm.

Paraguay, Uruguay, Argentina a Brazílie poskytují přesně takové podmínky, které Yerba Maté pro svůj růst vyžaduje. A které to jsou? Především stabilní teploty od 16 °C do 28 °C po celý rok, vlhkou půdu, stinné místo a nadmořskou výšku od 500 do 700 m n. m. A tak na strážce džungle narazíme především u břehů řek nebo uprostřed Amazonie. Pozoruhodné je také to, že semínka stromu nevyklíčí pokud neprojdou trávicím traktem ptáků.

Energie, soustředěnost a fyzická kondice v jednom

To, že je Yerba Maté účinný stimulant, je známá věc, ale co to pro nás znamená? Stimulanty jsou přírodní látky, které se nacházejí v mnoha rostlinách a zvyšují energii i bystrost, podněcují soustředěnost, osvěžují mysl a potlačují únavu. Vždyť samotné slovo stimulant vychází z latinského slova stimulatio neboli povzbuzovat či podněcovat. A jaké máme nejznámější stimulanty? Kofein, theobromin, theofylin či některé aminokyseliny a antioxidanty. Nyní je tedy na řadě otázka, co pocítíme, vypijeme-li šálek “Matéčka”?

Yerba maté stimuluje naši centrální nervovou soustavu a mozek, cítíme nový příval energie, jsme vysvobozeni z únavy a mnohem aktivnější. Zvyšuje se koncentrace, zlepšuje se naše paměť, a tak nám jdou snáze do hlavy i složité definice. Rozoostřují se smysly, zlepšují se kognitivní funkce, to znamená, že lépe vnímáme i reagujeme a zvládáme zadané úkoly. Pozitivní vliv má Maté také na myšlenkové procesy, rychleji přemýšlíme, což přispívá k snadnějšímu pochopení informací.

A u energie to nekončí. Yerba Maté má vliv i na naši psychickou a fyzickou kondici. Zlepšuje náladu a pomáhá při úzkosti či mírné depresi. Díky nově nabité energii lépe zvládáme stres, napětí i špatnou náladu. U fyzické vytrvalosti je bonusem to, že pomáhá odstranit kyselinu mléčnou ze svalů, čímž zkracuje rekonvalescenci po sportovním výkonu a snižuje i bolest svalů po tréninku.

Maté je tedy vhodné nejen pro sportovce, ale i pro studenty, manažery a lidi, kteří potřebují vlít novou krev do žil nebo se jejich výplata odvíjí od vykonané práce.

Káva vs. Yerba Maté

Yerba Maté stejně jako káva obsahuje kofein a mají obdobné účinky na nervovou soustavu. V čem je ale Yerba Maté lepší než hnědý mok tolik oblíbený po celém světě? Káva i Yerba Maté obsahují tři důležité alkaloidy - kofein, theobromin a theofylin. Ale Maté obsahuje přeci jenom ještě spoustu dalších prospěšných látek včetně vitamínů, minerálů i antioxidantů, které zabraňují vedlejším účinkům jako nespavost, podrážděnost či nevolnost plynoucích z nadměrného užívání kofeinu.

Jestliže máte rádi čísla, nabídneme Vám malé srovnání. V sušených listech Maté je celkový obsah kofeinu průměrně 1% a v kávě se blíží ke 2%. V jednom šálku Maté máme tedy 50 mg kofeinu a u kávy je to dvojnásobek. A většina z nás u jednoho šálku nevydrží, a tak konzumuje nadměrné množství kofeinu, které nám spíše škodí než přináší užitek. Při přípravě Yerba Maté se navíc kofein uvolňuje pomaleji, a tak nám energie vydrží mnohem déle a my tak do sebe vpravíme mnohem méně kofeinu než při pití kávy.

Pročišťuje tělo, snižuje cholesterol a podporuje imunitu

Yerba maté obsahuje spoutu antioxidantů, dokonce o 90% více než zelený čaj. Zbavuje nás toxinů, volných radikálů, zpomaluje stárnutí, podporuje imunitu a příznivě působí i na kardiovaskulární systém. Pročišťuje krev, snižuje cholesterol, zabraňuje vzniku krevních sraženin a jeho užívání dokonce pomáhá předcházet srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici. Vysoké množství antioxidantů zamezuje tuku a cholesterolu, aby se hromadil na vnitřních stěnách cév a slouží tedy jako prevence ateroskleróze.

Pozitivní účinky má pití Maté i na trávicí soustavu. Stimuluje metabolismus a tvorbu žaludečních kyselin, čímž podporuje dobré trávení. Příznivě působí na látkovou výměnu a přispívá tak k udržení správné funkce tlustého střeva. Hubí žaludeční bakterie, které mohou způsobovat nepříjemný zápach z úst.

Yerba maté dále podporuje správnou funkci ledvin a upravuje spánkový biorytmus, čímž pomůže s nespavostí.

S Matéčkem k postavě snů

Podobně jako Acai berry, Guarana nebo Kolovník lesklý i Yerba Maté může dopomoci shodit přebytečné kilogramy, ale samotným popíjením čaje u televize vysněnou postavu nezískáme. Základem pro hubnutí je pravidelná, vyvážená strava, dostatek pohybu a přírodní pomocník, který naši snahu podpoří. Jak nám tedy tenhle čajík pomůže?

Maté urychluje náš metabolismus, čímž se zvýší i počet kalorií, které spalíme, když se pohybujeme. A protože dodává energii jsme schopni déle se věnovat cvičení, běhu nebo jiné pohybové aktivitě. Nespornou výhodou je také to, že popíjením čaje obelstíme žaludek, který se cítí plný a nám se tak oddaluje interval mezi jídly. A co když nás honí mlsná? I s tímhle problémem si Maté poradí. Protože reguluje hladinu glukózy v krvi, nemáme chuť na sladké a pomůže nám ji hravě překonat.

Proč zkusit Maté

  • Podpora energie, soustředěnost a jasnost myšlení
  • Zvýšená fyzická vytrvalost
  • Zahání špatnou náladu, mírní deprese a zbavuje napětí
  • Antioxidant
  • Podpora trávení
  • Podpora při redukci váhy
  • Podpora kardiovaskulárního systému a prevence proti srdečním chorobám

Listy, které obsahují zdraví prospěšné látky

Jako správný stimulant obsahuje Yerba maté kofein, theobromin a theofylin. Kofein oddaluje únavu, doplní energii a zlepší soustředění. Zároveň stimuluje oběhovou soustavu, zrychluje tep a uvolňuje hladké svalstvo. Theofylinprotizánětlivé účinky, zvyšuje krevní tlak a pomáhá během respiračního onemocnění. Theobromin má především stimulující účinky a tlumí kašel.

Z minerálů obsahuje vápník, mangan, železo, draslík, křemík, selen, hořčík a železo. Z vitamínů jsou v listech zastoupeny A, B1, B2, B3, B5 a C. Dalšími látkami jsou stopové prvky, alkaloidy, polyfenoly a více než 20 aminokyselin.

Právě obsah polyfenolů, které působí jako prevence proti vzniku rakoviny v našem těle, může i pití Yerba maté sloužit jako prevence vůči tomuto zhoubnému onemocnění. Vědci z amerického Illinois prováděli klinické testy a výsledkem bylo, že Yerba maté zabíjelo rakovinotvorné buňky v tlustém střevě.

Jak si připravit chutný nápoj

Máte chuť na terere nebo chcete popíjet horký nápoj z kalabasy či si uvařit klasický čaj na podporu energie? Možností, jak si vychutnat Matéčko, je mnoho a my Vám představíme tradiční přípravu čaje i osvěžujícího nápoje na horké dny.

Na klasický čaj si připravíme jednu čajovou lžičku drcených či pražených listů. Vodu (1/4 l) přivedeme k varu, necháme odstát, aby měla alespoň 80 °C a přelijeme ji přes lístky. Pokud bychom přelili lístky vodou ve varu ztratily by spoustu prospěšných látek i samotnou chuť. Čaj necháme 5 minut louhovat, poté scedíme a dochutíme medem.

K přípravě pravého jihoamerického Maté potřebujeme kalabasu a bombillu. Kalabasa je tradiční nádoba, která byla dříve vydlabávána z tykve, ale dnes bychom našli kalabasy i ze dřeva či hliníku. Bombilla je pak brčko se sýtkem vyrobené z kovu nebo bambusu. To vložíme do kalabasy a s jeho pomocí čaj popíjíme. Přibližně do 3/4 nádoby vložíme nadrcené lístky, zakryjeme ji dlaní a otočíme vzhůru nohama tak, abychom měli hrdlo vespodu. Jemně zatřepeme a opět vrátíme kalabasu hrdlem nahoru. Některé lístky nám při tomto procesu zůstanou na dlaních, setřepeme je zpět a opět kalabasu převrátíme a opakujeme alespoň 5x. Poté lístky sesypeme na jednu stranu, vložíme bombillu na druhou stranu, tedy tam, kde nejsou listy a zalijeme vlažnou vodou. Počkáme až ji listy nasáknou a přidáme teplejší vodu o teplotě 70 °C80 °C.

V horkých dnech se můžeme osvěžit nápojem, který se jmenuje terere. A příprava je stejná jako u horkého nápoje s využitím kalabasy. Pouze nepřidáme horkou ale studenou vodu. Nápoj můžeme navíc dochutit kousky ovoce nebo mátou.

Různé formy, odlišné dávkování

Drcené listy: 1 čajová lžička na 250 ml nebo 2 polévkové lžíce na 1 litr vody. Vodu přivedem k varu, necháme vychladnout na 80 °C a zalijeme. Necháme 5 minut odstát, procedíme a dochutíme.

Pražené listy: Opět nám k přípravě stačí 1 čajová lžička na čtvrt litru vody nebo 2 polévkové lžíce na celý litr. Do odstáté vody, která má 80 °C přidáme pražené listy, necháme 5 minut louhovat a poté scedíme. Podle chuti osladíme.

Extrakt: Prášková forma extraktu je dobře rozpustilená ve vodě, džusu nebo šťávě. Můžeme ho však přidat i do různých pokrmů. A dávkování? 0,5 0,8 gramu. Extrakt užíváme 1x denně a nikdy ne nalačno.

Kapsle: Nejsnadnější forma bez jakékoliv přípravy. Stačí jednu kapsli zapít vodou nebo jinou libovolnou tekutinou. Neužíváme nalačno.

Chuť čaje Maté je specifická a ne každý si ho po prvním loku zamiluje. Jestliže s Yerba Maté začínáte, počítejte s výraznou zemitou chutí.

Kdy Maté popíjet a jak předejít toleranci

Kvůli obsahu kofeinu doporučujeme Maté popíjet v ranních a dopoledních hodinách, kdy nám pomůže nastartovat ospalé ráno a my se tak budeme cítit svěží a plni energie hned od začátku dne. Neužívejte jej v odpoledních a večerních hodinách, mohli bychom se potýkat se špatným usínáním a nespavostí. Maté neužívejte ani nalačno, ale během jídla nebo po jídle.

Jestliže budeme užívat Yerba Maté déle jak jeden měsíc v kuse, může se dostavit stav, kterému říkáme tolerance. To znamená, že jsme se stali na obsažené látky “imunní” a žádné účinky se nedostaví nebo jen v omezeném množství. A jak tomu předejít? Yerba maté můžeme na nějakou dobu (alespoň 3 týdny) vyměnit za jiné stimulanty jako je Guarana, Kolovník lesklý nebo naše energetická čajová směs.

Je důležité dodržovat výše uvedené dávkování. Při nerozvážném užívání můžeme být podráždění, trpět poruchami spánku, žaludečními obtížemi či nevolností.

Pro koho není Yerba Maté vhodné

Těhotné a kojící ženy by Maté neměly užívat a to kvůli obsahu kofeinu, který by mohl v krajních případech na začátku těhotenství přivodit potrat. Užívat Maté by neměli ani lidé s kardiovaskulárními problémy.

nechcete přijít o žádné novinky?

Vyplňte svůj e-mail a budete dostávat pravidelné informace o všech akcích a slevách.

Přihlášení

Zapomněli jste heslo? Pošleme Vám nové.
Jste tu poprvé? Vytvořte si nový účet.