Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)

Pampeliška lékařská - pozitivně působí na trávicí soustavu, pleť, ledviny i cholesterol


Pampeliška je jednou z našich nejznámějších rostlinek a i malé dítě pozná její žlutě zabarvené květy. Pokud se na polích, loukách a mezích objeví, je to znamení příchodu jara, čehož se děsí především zahrádkáři, pro které je Pampeliška pouze nepříjemným a těžko vyhubitelným plevelem. Kdyby ale tušili, co jim roste na zahradách za poklad, snažili by se o pravý opak. Před mnoha lety byla součástí tradičního lékařství a i pro to se jmenuje Smetanka lékařská. Co v sobě ukrývá a proč bychom ji měli užívat i my?

Rostlina antických Řeků

Počátky užívání Pampelišky se datují už od vzniku antického Řecka, tedy kolem roku 800 př. n. l. Řekové užívali mléčnou šťávu, která je protkaná skrz celou rostlinou na různá onemocnění kůže, pigmentové skrvny a pihy. Navíc jim pomáhala překonat únavu, náhlou slabost a dokonce se vypořádala i s očními záněty. V našem lidovém léčitelství se zase používala na pročištění celého organismu, podporu trávení a jako slabé projímadlo.

A u nás ještě zůstaneme. Mezi mladými děvčaty, které už byly připravené na vdávání, kolovala jedna pověra. Po odkvětu zůstaly na konci stonku pouze bílá chmýříčka. Ty dívka sfoukla a kolik jich zůstalo na na stonku, za tolik let se vdala. Tato tradice se už bohužel nedodržuje, a tak se zřejmě nikdy nedozvíme, zda Pampeliška opravdu dokázala předpovědět budoucí vdavky.

Že není Pampeliška jen nepříjemným plevelem se snažila dokázat i známá rakouská bylinkářka a léčitelka Maria Treben, která se Pampelišce věnuje ve své knize “Zdraví z boží lékarny”. V ní uvádí příklad o předsudcích, kdy se snažila poradit matce mladého chlapce, který měl tvář plnou nevzhledného akné. Upozornila ji na Kopřivu a Pampelišku, které pročišťují krev. Matka ji však odbyla s tím, že nebude svého syna léčit takovým plevelem.

Vytrvalá bylina s nápadnými květy

Když bychom vyslovili Taraxacum officinalis asi by nikoho nenapadlo, že se jedná o latinský název Pampelišky neboli Smetanky lékařské. Ale kde se vzalo označení Pampeliška? Jakmile rosltina odkvete, zbydou místo květů pouze jemná bílá chmýříčka, která dříve nebo později sfoukne vítr a na stonku zůstane lysá hlavička, která připomíná pleš. A ve staročeském jazyce se lysině říkávalo plíška nebo pléška, z čehož se následně odvodil název, který známe dodnes.

Ačkoliv nemusíme Pampelišku dlouze představovat, řekneme si alespoň základní údaje. Jedná se o vytrvalou bylinu, jejíž výška se pohybuje mezi 540 cm. Kořen je silný, tuhý a vřetenovitý. Právě proto dělá vrásky milovníkům zahradničení. Přestože se snaží Pampelišku vytrhnout ze země i s kořenem, ten se často přetrhne a zůstane v půdě, a tak může rostlina vyrůst znovu.

Z kořene vycházejí podlouhlé kopinaté listy na kterých můžeme zpozorovat nepravidelné zoubkování. Žluté květy vyrůstají na dlouhém stonku a jsou uspořádány do dvou řad, přičemž vnitřní řada je ohrnutá dolů a vnější nahoru. Od kořene až ke květům prostupuje bílá mléčná šťáva, která sama o sobě obsahuje několik prospěšných látek.

Pampeliška roste v mírném pásu téměř po celém světě. Můžeme na ní narazit v Evropě, Asii i Americe. Její květy spatříme především na loukách, polích, mezích, trávnících, podél cest a vlastně všude, kde je vlhko, teplo a slunce.

Pampeliška nejen pro lepší trávení

Kořen pročišťuje žaludek od škodlivých usazenin, zlepšuje žaludeční šťávy a podporuje látkovou výměnu. Navíc zmírňuje bolesti při žlučových kamenech i zánětech žlučníku a dokonce může kořen malé kamínky i bezbolestně rozpustit. Obsažené hořčiny pomáhají při nechutenství, navrací chuť k jídlu a zlepšují trávení. Tím, že stimuluje trávicí soustavu pomáhá při problémech plynoucích ze špatného zažívání jako jsou hemeroidy, zácpa či průjem.

A s čím dalším nám bylinka pomůže? Odvar z kořene také podporuje funkci jater a pomáhá jim lépe zpracovat těžké, mastné a tučné pokrmy. Dále pročišťuje krev, zmírňuje únavu, má pozitivní vliv na funkci ledvin a působí močopudně, čímž pomáhá při zánětech močového měchýře. Bakterie se z měchýře rychleji vyplaví a my se dříve zbavíme nepříjemného pálení a řezání. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, a tak je vhodná i pro lidi trpící cukrovkou.

S Pampeliškou ke kráse

To, že kořen pročišťuje krev, se odrazí i na kvalitě naší pleti. Pokud je naše tělo zanesené, jako první to pocítí naše pokožka. Začnou se nám na na těle vytvářet nevzhledné malé či větší uhříky, kterým říkáme akné. Abychom se jich co nejdřívě zbavili, musíme se vyčistit zevnitř. A k tomu nám pomůže právě Pampeliška.

Užitečné látky pro naše zdraví

V kořenu nalezneme především hořčiny taraxacin, taraxasterin a lactopicrin. Z minerálníh látek to je především draslík, mangan a měď. Z vitamínů zase A, B, C, D. Dalšími, neméně podstatnými obsaženými látkami jsou třísloviny, fytosteroly, pryskyřice, kaučuk, aminokyseliny a steroly.

Jak správně Pampelišku užívat

Z kořene si uvaříme klasický odvar. Postačí nám dvě čajové lžičky, které zalijeme horkou vodou, necháme 15 minut louhovat a poté scedíme. Takto připrvený odvar pijeme 2x4x denně. Kořen můžeme použít i v kuchyni. Jednu čajovou lžičku přisypeme do různých salátů.

Pokud bychom chtěli zkombinovat Pampelišku ještě s dalšími rostlinami, nabídneme Vám osvědčené recepty z knihy od MUDr. Blahoslava Hrušky s názvem “Jak se léčit rostlinami” (2015)

Močopudné účinky:

  • Oddenek Přesličky    30g
  • Kořen Pampelišky     30g
  • Kořen Libečku           30g
  • Kořen Jehlice            30g

Z této směsi odebereme jednu čajovou lžičku, kterou zalijeme 250 ml vroucí vody a znovu přivedeme k varu. Poté necháme 10 minut louhovat a přecedíme. Takto připravený odvar pijeme 2x denně.

Žlučové kameny:

  • Kořen Pampelišky    20g
  • Kořen Řebříčku        20g
  • Kořen Zemědýmu    20g

Jednu čajovou lžičku zalijeme 250 ml horké vody, znovu přivedeme k varu a necháme louhovat. Tato čajová směs by se měla popíjet 3x denně.

Pročištění krve:

  • Kořen Pampelišky    20g 
  • Kořen Zeměžluči      20g
  • Kořen Čekanky        20g

Optimální dávka této směsi jsou dvě čajové lžičky, které se minutu povaří ve 250 ml vody a nechají 15 minut stát. Po uplynutí doby směs scedíme a pijeme 1x denně vždy v poledne.

Na závěr malé doporučení

Pokud budeme dodržovat správné dávkování, žádné vedlejší účinky nám nehrozí. Pokud trpíte neprůchodností střev nebo žlučových cest, rostlinu neužívejte. Pampelišku by neměly užívat těhotné a kojící ženy a malé děti.

nechcete přijít o žádné novinky?

Vyplňte svůj e-mail a budete dostávat pravidelné informace o všech akcích a slevách.

Přihlášení

Zapomněli jste heslo? Pošleme Vám nové.
Jste tu poprvé? Vytvořte si nový účet.