Potřebujete poradit?

+420 774 658 832 (9–15h)

Nákupní košík(0)

Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

CZK / EUR

Kava kava (Pepřovník opojný)

13.12.2015

Popis

Pepřovník opojný (latinsky Piper methysticum) je rostlina známá pod zkráceným názvem Kava Kava, která byla pro Evropu objevena mořeplavcem Jamesem Cookem mezi lety 1768 – 1771, kdy objevoval krásy Pacifiku a nazval ji jako „Opojný pepř“. V roce 1776 pojmenovali a identifikovali Kavu Kavu otec a syn Forestrovi, kteří byli s Cookem na jeho druhé výpravě.

Kava Kava je základem polynéské kultury již řadu století a kvůli svým opojným účinkům byla součástí všech náboženských slavností jako jsou svatby, pohřby nebo narození dítěte. Při těchto oslavách se Kava Kava vždy popíjela po malých doušcích. Často se Kava Kava užívala pro zlepšení komunikace nebo při řešení sporů plynoucích z obchodních sporů. Její význam by se dal přirovnat k pítí Yerba Maté v Jižní Americe nebo pití kávy v evropských zemí.

Pepřovník opojný je rostlina řadící se do čeledi pepřovníkovité (latinsky Piperaceae) do které dnes řadíme až 2 000 různých rostlin vyrůstající převážně v Africe. Kava Kava je přibližně 2,5 metru vysoký keř, který výjimečně dorůstá do výšky až 6 metrů. Má lesklé sytě zelené listy, které jsou srdcovitého tvaru s délou 25 cm a šířkou 10 cm. Květy jsou bílé a velké přibližně 6 cm a plodem je bobule ve které bývá pouze jedno semeno. Kava Kava volně roste v západní a jihozápadní Polynésii, odkud se rozšířila do ostatních zemí a dnes jí můžeme nalézt od Havaje až po Novou Guineu. Je zajímavé, že v některých oblastech Melánie se popíjí Kava Kava a v jiných se žvýká betelový ořech. Obecně platí, že tam kde se popíjí Kava Kava neznájí betelový ořech a naopak.

Kava kava se užívá již 3 000 let díky svým sedativním účinkům. Pomáhala při úzkostem, nervozitě i při nespavosti. Kořen se dříve také uživál při léčení kapavky a všechny části rostliny se užívali jak na vnější poranění tak na vnitřní bolesti. Na Havaji podávali rodiče svým dětem kořen, který posléze rožvýkali, aby se uklidnili a přestali plakat. Čerstvé listy se zase pokládali poraněná místa od jedovatého hmyzu nebo hada.

V 70. letech byla Kava Kava zkoumaná a zjistilo se, že obsahuje amidové alkaloidy, lakton a chlakon. Dále obsahuje flavonoidy a látku kawa-lakton.

Hledání