Ananas lyofilizovaný - kousky
- Základní množství 50 g
Chcete se alespoň na chvíli přenést do tropického Karibiku? Máme pro Vás jednu letenku, která skoro nic nestojí a navíc skvěle chutná! Mrazem sušený ananas totiž neztrácí nic oproti čerstvé formě, má sladkou chuť, veškeré nutriční hodnoty a k tomu přidanou hodnotu slastného křup ..
BOROVICE INDIÁNŮ I VYNIKAJÍCÍ OVOCE
Původem brazilská plodina byla v Jižní Americe konzumována již celá staletí. Jeho název je odvozen od jihoamerického kmene Tupi, kteří mu říkali “nanas” neboli “vynikající ovoce”. Teprve po zámořských objevech Kryštofa Kolumba se ananas dostává také do Evropy. Poprvé se s ním setkal na ostrově Guadeloupe v roce 1493 a pojmenoval ho “piña de Indes”. To v doslovném překladu znamená “borovice indiánů”.
Ananas má natolik specifický tvar, že se s jeho podobiznou můžeme setkat i na nejvyšších postech. Na Jamajce je ananas dokonce tak oblíbený, že jejich státní znak má v červeném kříži 5 ananasů. Dále byl symbolem amerických kolonií i vyšších amerických vrstev a pohostinnosti.
VYPLODÍ A ZAHYNE
Víte, že ananas není plod? Je to až 5 kilogramové plodenství Ananasovníku chocholatého, který za svůj život splodí jeden jediný a po jeho uzrání hyne. Takový Ananasovník nám dokáže vyrůst až do výšky 120 cm a šířky kolem 100 cm. Listy vyrůstají z přízemí, jsou tuhé, mečovité a dlouhé jako samotná rostlina. Uprostřed vyrůstá šištice s modrými až světle fialovými květy. Po odkvětu se začíná tvořit dužnaté plodenství splynutím sousedních bobulí, které je nám dobře známé. Ananasovníky se dnes pěstují téměř po celém tropickém a subtropickém pásu a na jedné plantáži může být až 44 tisíc rostlin na 1 ha.
CO JE LYOFILIZACE
Lyofilizace je modernější, šetrnější a efektivnější způsob úpravy ovoce. Ačkoliv používáme slovíčko modernější, s lyofilizací se lidstvo nesetkává poprvé. Bylo využito již za druhé světové války a od poloviny 20. století ji využívá i americká NASA.
Ovoce se nechá zmrazit při teplotě -80°C až -100°C a suší se v sušičce, kdy se obsažená voda mění v páru vlivem tlaku. Nejdříve se suší ve vakuu při nízké teplotě a v určité chvíli se začíná zvyšovat teplota a snižovat tlak. Tím se odstraní až 95% vody obsažené v ovoci. A jakou výhodu má lyofilizace oproti klasickému sušení? Právě tahle metoda zachovává surovině její chuťový i aromatický profil, neztrácí nic ze svých živin, minerálů, vitamínů a nutričních hodnot.
SLOŽENÍ, KTERÉ ZACHRÁNILO NÁMOŘNÍKY
Ananas v čerstvé formě obsahuje až 86% vody, ale i přesto je tu dostatek prostoru pro další, prospěšné látky. Z vitamínů to je A, C a vitamíny skupiny B - B1, B6 i B12. Z minerálů tu má zastoupení mangan, draslík, hořčík, fosfor, měď, jód, železo, zinek a vápník. Ananas je také známý antioxidant a navíc obsahuje enzym bromelin, vlákninu a kyselinu listovou. Zajímavostí také je, že díky bohatému složení si ho dopřávali i námořníci na zámořských objevech, protože jim alespoň zčásti vylepšoval nekvalitní stravovací návyky a poskytoval jim vitamín C, kterého měli často nedostatek.
SUŠENÝ ANANAS? CHUTNÁ SVAČINKA PRO MSLNÉ JAZÝČKY
Mrazem sušený ananas má sladkou, lehce kyselou chuť a jemnou vůni, která v nás může evokovat ananas společně se smetanou. Můžeme ho pojídat přímo ze sáčku, ale zároveň si i pohrát s fantazií. Ananasové plátky se hodí do ranní ovesné kaše, müsli, granoly, jogurtu ale i jako dekorace na dort, koláč, lívance, palačinky či do ovocné mísy. Tam, kam chcete vložit čerstvou formu, můžete použít i mrazem sušenou.
Sušený ananas můžete vzít s sebou na výlet a vychutnat si ho jako zdravou svačinku a radost budou mít i Vaše ratolesti, když ho najdou o přestávce ve školní brašně. Pudr nebo malé kousky můžeme použít na dochucení vody a pokud plátky jemně namočíte, můžete je použít do svého smoothie.
- Administrativní řazení: sušené ovoce - jednodruhové.
- Alergeny: produkt neobsahuje žádné alergeny, u citlivějších jedinců však může vyvolat alergickou reakci
- Složení: 100% lyofilizovaný ananas - kousky (bez přidaného cukru a konzervantů)
- Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 25 °C a relativní vlhkosti nejvýše 65 %, po otevření rychle vlhne
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100G VÝROBKU | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota: | 1574 kJ/376 kcal | ||
Tuky: | 0g | ||
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0g | ||
Sacharidy: | 89,4g | ||
z toho cukry: | 0g | ||
Bílkoviny: | 0g |

Poslední odeslání kratomu do SK 6.12.2021
Konec Kratomu na Slovensku! Poslední objednávky tak vybavujeme do 6.12.